Újranyitnak a szaúdi mozik

Harmincöt év után ismét várják a nézőket a helyi filmszínházak.

Lakner Dávid
2017. 12. 11. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt évnyi tiltás után újra engedélyezi a filmszínházak működését Szaúd-Arábia. A döntés része Mohamed bin Szalmán koronaherceg szociális reformintézkedéseinek, amelyek az utóbbi időkben megrengetni látszanak az ultrakonzervatív királyságot.

A szaúdi vezetők számítása szerint a lépés gazdasági fellendülést is jelenthet az országnak. Az első filmszínházak márciusban nyitnak Szaúd-Arábiában.

Akadnak persze, akik nem túl lelkesek: a szaúdi főmufti, Abdul-Aziz al-Sejk januárban figyelmeztetett a mozik „erkölcsromboló hatására”. A helyi keményvonalasok szintén a filmszínházak ellen vannak, miután úgy vélik, azok valamiféle közönséges és bűnös kultúrát terjesztenek. Így látták a nyolcvanas években is, amikor tevőleges szerepet játszottak a szaúdi mozik bezáratásában. A helyi filmesek viszont régóta úgy látták, hogy a YouTube korában végképp semmi értelme nincs a filmszínházak tiltásának. 

Ahogy egyébként az Szaúd-Arábiában megszokott, várhatóan a mozikba is elkülönülten járhatnak férfiak és nők, illetve külön részt tarthatnak majd fenn a családoknak. 

A nyitás jegyében az utóbbi időszakban tartottak már koncerteket, Comic-Con popkulturális fesztivált, valamint nők és férfiak közös jelenlétét ünneplő nemzeti napot, amelyen a szaúdiak a nyílt utcán tudtak elektronikus zenére táncolni. A helyiek úgy tűnik, némileg meglepetten veszik tudomásul a gyors változásokat, amelyek közt van a nők volán mögé engedése is jövő júniustól.  

„Ez egy csodálatos nap Szaúd-Arábia számára!” – üzente Twitter-oldalán a helyi rendezőnő, Háifa al-Manszúr. Az ő korábbi filmje, a 2013-as Wadjda írt filmtörténelmet azzal, hogy az első szaúdi nevezett volt az Oscar-díj-kiosztón. Az alkotás egy tízéves lányról szól, akinek minden vágya, hogy neki is legyen egy kerékpárja, csakúgy, mint a környékbeli fiúknak. 

Az idén az ország egyébként szintén versenyben van az Oscar-jelölésért, amelyet a Berlinalén debütáló romantikus komédia, a Barakah Meets Barakah kaphat meg. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.