Meghalt Tinky Winky megformálója

Ötvenkét éves volt.

Lakner Dávid
2018. 01. 23. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkét éves korában elhunyt Tinky Winky megformálója, Simon Shelton Barnes – közölte mások mellett a The Guardian. A színész a BBC-n futó népszerű gyerekműsorban, a Teletubbiesban alakíthatta a lila figurát, aki rendszerint egy vörös retikült hordott magánál. Barnes korábban úgy jellemezte a sorozatot, mint „a televíziózás Beatlese vagy Take Thatje”. 

A férfi 1997-ben vette át Tinky Winky szerepét Dave Thompsontól, akit hetven epizód után bocsátottak el, mondván, „a szerepfelfogása elfogadhatatlan volt.” Mint akkoriban nyilatkozta, nem közölték vele, mi volt a gond a játékával, egyszerűen csak kitették a produkcióból. Mindenesetre arra gyanakodott, hogy a hangjával lehetett a probléma. „A többi Teletubbie a saját hangját használja, de az enyémet felülszinkronizálták. Először arra kértek, hogy magasabb hangon próbálkozzam, aztán a forgatás megkezdése előtt inkább meggondolták magukat” – mondta az Independentnek egy korabeli cikkben. 

Barnes képzett balett-táncos és koreográfus volt, de igazán népszerűvé a legmagasabb Teletubbie megformálásával válhatott. Gyerekmeséhez kevéssé méltó módon nagy vitát váltott ki karaktere szexualitása, Jerry Farwell protestáns hitszónok 1999-ben még azzal is megvádolta, hogy meleg szerepmodellt testesít meg, és „rombolhatja a kicsik erkölcseit.” Barnes válasza csattanós volt: „az emberek mindig azzal keresnek meg, hogy Tinky Winky tényleg meleg-e. A karakter viszont nagyjából hároméves, szóval ez elég hülye kérdés.” Barnes és Thompson mellett egyébként Mark Heenehan alakította még Tinky Winkyt. Laa-Laa bőrébe Nikki Smedley, Dipsyébe John Simmit, Poéba pedig Pui Fan Lee bújt.

A Teletubbiest 1997. március 31-én sugározta először a BBC2, a hasukban televíziót hordó Tabik pedig hamarosan világszerte népszerűvé váltak. Termékértékesítésből összesen több mint egymilliárd fontot termelt, 1997 decemberében a slágerlisták élére is felkúszott a sorozathoz készült Eh-oh című dal. A gyerekműsort a Ragdoll Productions emberei, Anne Wood és Andrew Davenport indította el, és kezdetben gyakran támadták, amiért nélkülözte a tanító szándékot. Szürreális jellege miatt azonban hamar kultstátust vívott ki magának. Összesen több mint négyszáz epizód készült, pedig eredetileg 2001 februárjáig futott; 2015-ben élesztették újra a CBeebies csatornán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.