Hí’ a haza?

Még tart az üdülési szezon. Sőt a Németországba menekült szír migránsok közül sokan csak most indultak el nyaralni (nem elírás): Szíriá­ba.

2019. 08. 21. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tart az üdülési szezon. Sőt a Németországba menekült szír migránsok közül sokan csak most indultak el nyaralni (nem elírás): Szíriá­ba. Nem új a jelenség. Német lapok írják, menedékkérő és menekültstátusú migránsok az előző években is rendre hazamentek vakációzni. Abba az országba, ahol „üldözik őket”. Egy 2016-os jelentés arról számolt be, hogy a menedékkérők bizony a német adófizetők pénzéből kapott segélyekből nyaralnak – odahaza. Egy szír „menekült” ekképp indokolta hazaruccanását: „Nagyon stresszes itt lenni Németországban, pihenésre van szükségem, kicsit visszamegyek Szíriába.” Úgy néz ki, ez már Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszternek is sok volt, mert a napokban bejelentette: a kormány megvonná a menekültstátust azoktól az „üldözöttektől”, akik hazalátogatnak. Ne csináljanak már bohócot a jótevőikből. (Kicsit későn kapcsolt.)

Nekem erről – hirtelen ugrással – azok a tíz éve Kanadába kivándorolt nyíregyházi cigány családok jutottak az eszembe, akik beleunván a kalandozásba úgy döntöttek, visszaköltöznek. És ha már visszajöttek, újra birtokba veszik hátrahagyott önkormányzati bérlakásukat, amit annak idején rászorulóként kaptak. Csakhogy a nagy dérrel-dúrral elhagyott lakásokat addigra már rég kiadták más rászorulóknak. A felajánlott ideiglenes szállásokat nem fogadták el, mondván, nekik külön lakás jár. Hazatérésük egyébként nem okozott osztatlan örömöt az itthon maradottak körében. Már csak azért sem, mert a kalandozók odakint nem igazán öregbítették a magyarság jó hírét, csak a segélyosztó helyeken tűntek fel, meg a rendőrségi beszámolókban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.