Értelmiségi panaszok

Hogy ki ne kopjon a közbeszédből, maga Ferge Zsuzsa szociológus is megszólalt a minap. A tudós asszony a Magyar Katolikus Püspöki Kar egyik körlevele kapcsán fejtette ki legfrissebb aggodalmait.

2019. 12. 19. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy ki ne kopjon a közbeszédből, maga Ferge Zsuzsa szociológus is megszólalt a minap. A tudós asszony a Magyar Katolikus Püspöki Kar egyik körlevele kapcsán fejtette ki legfrissebb aggodalmait. Legutóbbi emlékezetes közszereplése még 2015 elejére esett, amikor a Demokratikus Kerekasztal (Deka) egyik szervezőjeként – Horváth András exfinánc, Iványi Gábor hajléktalanlelkész és Lovas (Ló) Zoltán ellenálló társaságában – ultimátum formájában azt javasolta Orbán Viktornak, hogy távozzon. (De aztán a Deka távozott…)

Azt írja most Ferge Zsuzsa: a püspöki kar érzékeltesse az állammal, hogy kutya kötelessége megtenni minden tőle telhetőt, hogy biztosítsa polgárainak a szabad és biztonságos élet lehetőségét. Magyarországon ugyanis – itt hosszú panaszlista következik – rosszak a családalapítás feltételei, sok a rossz lakás meg ami ezzel jár, kilakoltatások, állami gondozásba került gyermekek stb. (Amennyire emlékszem, Láriferi katasztrófakormányzásának éveiben Zsuzsa asszony nem állt elő ilyesmivel, hallgatott, mint hal a szatyorban…)

A „büntető állam” erősödésének jelei is aggasztják a szociológus asszonyt, így a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés megerősítése és a büntethetőségi korhatár leszállítása. Erre is figyelmeztesse Orbán Viktorékat a püspöki kar! Jut eszembe, Ferge Zsuzsa is tagja volt annak az értelmiségi brigádnak, amely 2000-ben könnyes nyilatkozatban állt ki a Zámolyból Franciaországba vándorló „meghurcolt” romák mellett. Akikről aztán kiderült: olyan is akadt közöttük, aki egy gyilkosság következményei elől pucolt ki Nyugatra.

Akkor egy darabig csöndben voltak Fergéék. A püspöki kart sem keresték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.