Hé! Hol a karhatalom?

Már ott sántít a színinövendékek hetek óta tartó fesztiválja, hogy még a produkciójuk műfajában sincs egyetértés.

2020. 10. 09. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ott sántít a színinövendékek hetek óta tartó fesztiválja, hogy még a produkciójuk műfajában sincs egyetértés. Ők tragédiaként adják elő a folytatásos darabot, a közönség zöme viszont egy gyermeteg kabaréfolyamot lát. (Utóbbit erősítette meg Gulyás Gergely miniszter is a tegnapi Kormányinfón: „A blokádot szervező hallgatók akciója a szórakoztatóipar körébe tartozik”.)

A fesztivál tegnapi napján először a színművészeti egyetem Vas utcai körbepingált, -szalagozott bejárata volt a helyszín, ahol elszánt forradalmárt alakító hallgatójelöltek állták útját a munkahelyére érkező „illegitim” kancellárnak – igaz, rögvest felajánlották, hogy az aláírásra váró fizetési listákat szívesen kihozzák neki az utcára. (Érdekes, ha nem fogadják el az új kancellárt, hogyan várhatják el tőle, hogy bért fizessen?)

Szarka Gábor jövetele egyébként határozott csalódást keltett a maszkba, maskarákba öltözött védősereg számára, merthogy karhatalmi kíséret, vízágyúk és lovasrendőrök nélkül érkezett. Milyen forradalom az, amit le sem akarnak verni? A kancellár mindenesetre bejelentette, akadályoztatása miatt külső helyszínről fogja az egyetem átalakítását végezni. (Értsd: az ifjúság nyugodtan hőböröghet tovább a Vas utcában. Ha az ott lakókat nem zavarja…) A ritmusából kizökkent színtársulat kisebb része ezek után átvonult Budára, az innovációs minisztérium bejárata elé, hogy ott is tudassa, folytatják a blokádot, mert „az egyetem mi vagyunk”.

Emelte az előadás fényét, hogy a flaszteron időnként maga Demszky Gábor korábbi főpolgármester is megjelent, túrós batyut osztogatott a harcosoknak. Egy a zászló.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.