Tetszettünk a nagykövetnek

Elégedett Magyarországon elért eredményeivel, összegezte itteni munkásságát David Cornstein, az USA távozó nagykövete.

2020. 10. 16. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedett Magyarországon elért eredményeivel, összegezte itteni munkásságát a Népszavának David Cornstein, az Egyesült Államok távozó nagykövete. Ez mindnyájunkat jó érzéssel tölthet el, akárcsak a diplomatának az a mondata, miszerint Donald Trump elnök szereti a magyarokat és a magyar kormányt.

Abban már nem vagyok biztos, hogy a Népszava is elégedett azzal, amit Mr. Cornstein mondott. Ezt abból gondolom, ahogyan az interjú készítője rendre megpróbált valami, a kormányra nézve kevéssé hízelgőt kicsikarni a hazatérő politikusból. Például így: „– A magyar miniszterelnök illiberális országot tart kívánatosnak. Nem fog az ehhez nyújtott amerikai támogatás megártani az Egyesült Államok itteni imázsának? – Igen, ő ezt a kifejezést használja. Nálunk most választások jönnek, és bárcsak Amerikában lenne olyan aktív a részvétel, mint amilyen itt volt. Pedig senkit sem kényszerítettek fegyverrel az urnához, és az emberek kétharmada a Fideszre szavazott. – Nem teljesen – vetette közbe a kolléga –, kevesebb mint a felük szavazott a Fideszre, amely csak az eltorzított választási rendszer miatt kapta meg a mandátumok kétharmadát…” (Csendben teszem hozzá, egy ilyen Fidesz-teljesítmény Angliában például nagyjából négyötödöt ér…)

Egy kommentelő azt írja, jó lenne, ha a The New York Times és a ­Politico is közölné Cornstein véleményét. No igen. A lényeg mindenesetre, hogy a Népszava közölte. Vagyis nem azt tette, amit pár éve a haladó Welt am Sonntag, amely nemes egyszerűséggel kihagyta a lapból az Orbán Viktorral készített interjút, miután annak tartalma nem tetszett a magazin szerkesztőinek. De ez már egy másik történet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.