Megrekedtek a határnál

Az Európai Unió Bírósága a joggal ellentétesnek mondott ki egy migránsokkal kapcsolatos hazai szabályozást.

2020. 12. 18. 5:59
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ujjongó közleményben tudatja a Magyar Helsinki Bizottság, hogy az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek mondott ki minap egy sokéves, a migránsokkal kapcsolatos hazai szabályozást. Az ítélet egyetért az előterjesztő Európai Bizottság Magyarországot elmarasztaló kifogásaival. Emlékszünk még? A migránsok felháborító rendőri visszakísérése a határra; a tranzitzónában uralkodó „börtönállapotok” (nincs kijárat a „börtönökben”, csak a bejáraton lehet kimenni); az országba való belépés megtagadása, amíg az eljárás tart stb.

A magyar ellenérvek, például az ország biztonsága, hidegen hagyták a tekintetes bíróságot. Ahogyan az az apróság is, hogy a tranzitzónarendszer már májusban megszűnt. A jövevényeknek az illetékes külképviseletekre kell elfáradniuk a papírokért. (Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán reagált: „A jövőben is megvédjük Magyarország és Európa határait, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk nemzetközi migránsfolyosók kialakulását.” – Millió lájk.)

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ha már szóba került a szamaritánus migránsoltalmazó Magyar Helsinki Bizottság, csak megkérdezem: miért van az, hogy a demokráciaőr „helsinkieket” a határon túli magyarság kálváriái valahogy mindig hidegen hagyják? Persze, költői a kérdés… Válasz helyett sokat elárul alapító elnökük egyik nyilatkozata. Kőszeg Ferenc nemrég azon merengett, mikor volt Magyarországnak a legrosszabb híre a világban. A fehérterror idején? A Nagy Imre kivégzését követő hetekben? Dehogy, mondja Kőszeg, mindkét gyalázatot felülmúlja a határkerítés felállítása.

Van még kérdés?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.