Lakájnézet

Ha Orbán Viktor jó viszonyra törekszik Joe Bidennel, le kellene váltania külügyminiszterét – mondja Szent-Iványi István volt SZDSZ-es külügyi államtitkár.

2021. 01. 25. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Orbán Viktor jó viszonyra törekszik az új amerikai elnökkel, első lépésben le kellene váltania külügyminiszterét, mondja Szent-Iványi István. Az egykori SZDSZ-es külügyi államtitkár szerint Szijjártó Péter személyében is jelképezi azt a magyar kormányt, amely az utolsó pillanatig kiállt Donald Trump és politikája mellett. Ráadásul Szijjártó korábban korrupcióval vádolta meg Joe Biden fiát, hozzátéve, az apja is beavatkozott, hogy megpróbálja a dolgot eltussolni.

Aki nem tudná, milyen volt (és milyen lenne) a liberális magyar külpolitika, az olvassa el a Hírklikknek nyilatkozó lakáj gondolatait. Megtalálja benne a szervilizmus és az arrogancia valamennyi alapelemét.

Szent-Iványi szerint a magyar–amerikai viszonyt annyira elrontották, hogy aligha lehet gyorsan és tökéletesen megjavítani. És nemcsak külügyminiszterünk Biden-nyilatkozata miatt, hanem mert Szijjártó egyfajta jelképe a magyar kormány keletinyitás-politikájának. Ráadásul őhozzá köthető az Ukrajnával fennálló feszült viszonyunk is. Holott (ez irónia lenne) a kormány könnyen megszüntethetné ezt a problémát: csupán sorsukra kellene hagynia a megfélemlített, jogaiktól megfosztott kárpátaljai magyarokat.

A riporteri kérdésre – Ezek után meghívják-e Orbánt a Fehér Házba? – mosolygós válasz érkezett: „Elég nagy összegben le merném fogadni, hogy a közeljövőben nem.” Mintha egy kormányfő teljesítményének az lenne a mércéje, kap-e meghívást az amerikai elnöktől.

Csak szólok: Orbán Viktor miniszterelnökként már háromszor is járt a Fehér Házban – Clinton, George W. Bush és Trump hívta meg –, gondolom, ez nem illett bele a cikk struktúrájába. (Már majdnem gerincet írtam.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.