időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

A hit pajzsa

Pilhál György
2021.02.25. 05:59
A hit pajzsa

„Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát.” Szent Pál apostol efezusi levelének e mondata ihlette Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas írót, amikor 2002-ben Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselővel megalapította a Hit Pajzsa-díjat azon élő egyházi személyek számára, akik a kommunista diktatúra évtizedei­ben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. (Horváth Béla volt az, akinek előterjesztésében az Országgyűlés 2000-ben törvényt alkotott a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról – éppen ma, feb­ruár 25-én gyújtunk gyertyát az áldozatokért.)

Rohan az idő, idén már a huszadik díjazott veheti át az elismerést, rendhagyó módon ezúttal egyszerre többen – az alapításának 750. évfordulóját ünneplő pálos rend hat legidősebb tagja: Borsos János József, Botfai József Levente, Imre János Csanád, Temesvári Károly Benedek, Tölgyes Tibor Kálmán és Udvarnoky László István. (A szombati díjátadást a Bonum TV 11.30-tól közvetíti.)

A Hit Pajzsa-díj két évtizedes történetéről, az eddigi díjazottakról nemrég reprezentatív képes kiadvány jelent meg a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában. Ebből idézem most Horváth Béla alapító Bolberitz Pálról, az első díjazottról írt laudációjának egyik bekezdését: „A diktatúra eltávolíttatta a fővárosból, de mivel tudjuk, hogy dr. Bolberitz Pál teológus professzor mindig vonzódott a jezsuita rendhez, ezért rá is igaz, amire Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társaság alapítója figyelmeztette a jezsuitákat: – Ha nem üldöznek titeket, vizsgáljátok meg lelkiismereteteket, hogy jól végzitek-e munkátokat.”

Akár ma is mondhatná.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.