A hit pajzsa

A Hit Pajzsa-díjat azon élő egyházi személyek kapják, akik a kommunista diktatúra évtizedei­ben is hűek maradtak hitükhöz és a magyarságukhoz.

2021. 02. 25. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát.” Szent Pál apostol efezusi levelének e mondata ihlette Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas írót, amikor 2002-ben Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselővel megalapította a Hit Pajzsa-díjat azon élő egyházi személyek számára, akik a kommunista diktatúra évtizedei­ben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. (Horváth Béla volt az, akinek előterjesztésében az Országgyűlés 2000-ben törvényt alkotott a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról – éppen ma, feb­ruár 25-én gyújtunk gyertyát az áldozatokért.)

Rohan az idő, idén már a huszadik díjazott veheti át az elismerést, rendhagyó módon ezúttal egyszerre többen – az alapításának 750. évfordulóját ünneplő pálos rend hat legidősebb tagja: Borsos János József, Botfai József Levente, Imre János Csanád, Temesvári Károly Benedek, Tölgyes Tibor Kálmán és Udvarnoky László István. (A szombati díjátadást a Bonum TV 11.30-tól közvetíti.)

A Hit Pajzsa-díj két évtizedes történetéről, az eddigi díjazottakról nemrég reprezentatív képes kiadvány jelent meg a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában. Ebből idézem most Horváth Béla alapító Bolberitz Pálról, az első díjazottról írt laudációjának egyik bekezdését: „A diktatúra eltávolíttatta a fővárosból, de mivel tudjuk, hogy dr. Bolberitz Pál teológus professzor mindig vonzódott a jezsuita rendhez, ezért rá is igaz, amire Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társaság alapítója figyelmeztette a jezsuitákat: – Ha nem üldöznek titeket, vizsgáljátok meg lelkiismereteteket, hogy jól végzitek-e munkátokat.”

Akár ma is mondhatná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.