Elemér 2024. február 28.
logo

Hoppon maradt partizán

Pilhál György
2021.03.30. 05:59
Hoppon maradt partizán

Bár nem mutatják be a nyilvánosság előtt (legalábbis egyelőre) Gulyás Márton Partizán-csatornájának Hülye fiatalság című dokumentumfilmjét, akit érdekel a téma – az emlékezetes Freeszfe-randalírozás –, így sem marad „élmény” nélkül.

Történt, hogy a címszereplő „hülye fiatalok” nem sokkal a bemutató előtt személyiségi jogaikra hivatkozva elálltak a film közölhetőségétől, amit Gulyás rendező némi tipródás után tudomásul vett. Mondjuk ez a tipródás kicsit cifrább volt: „Míg a »legszemét-sz…rabbnak« gondolt NER-es vendégeink soha, semmilyen panasszal nem éltek az interjúikkal kapcsolatban – írja Marci rendező –, addig a nem NER oldalról többedszerre futunk bele olyan helyzetekbe, hogy el sem hiszem: adásnapon lemondott interjú […], telesz…rta a gatyáját a közélettel kapcsolatban amúgy sarkos, éles megállapításokra bármikor kapható popcsillag stb.”

Az ember már-már megsajnálná a cserbenhagyott Gulyás partizánt, amikor egy Facebook-vallomás formájában megjelenik a színen Csernai Mihály, a háborgó hallgatók egykori frontembere egy kis háttérinfóval. Megtudjuk, ő kötött szerződést még tavaly augusztusban a Partizánnal a forradalmárok nevében, ő gyűjtötte be a „joglemondó” nyilatkozatokat. Cserébe Gulyásék vállalták, hogy dokumentumfilmben mutatják be az egyetemfoglalás egy történetét. Vagyis a randalírozásnak már augusztusban, a balhé előtt forgatókönyve volt. Hoppá!

Már csak az a kérdés, hogy Marci rendező csupán szemfüles dokumentaristaként keveredett a történetbe vagy, mint régi anarchista és kormányzatiépület-mázoló, maga vette rá a „hülye fiatalokat” az attrakcióra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.