idezojelek

Dafke

A migránsokra szakosodott riporter felelősségre vonástól nem tartó focihuligánok emlékművének titulálta a Magyar Zene Házát.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Róka László

A most átadott Magyar Zene Háza nem mindenkinek tetszik. Itt van például Földes András, a Telex.hu alanyi riportere; szerinte az építmény ránézésre ugyan hibátlan, ám

lebegő könnyedsége valójában a kidagadó erekkel üvöltő, felelősségre vonástól nem tartó focihuligánok emlékműve.

A frappáns felütés sosem állt távol a leleplező riporterként emlegetett Földestől, aki leginkább önmagát szokta leleplezni. (A migránsokra szakosodott kolléga például nemrég egy olyan „számítógépes grafikussal” készített anyagot, aki Gambiából érkezett. Onnan, ahol a lakosság nyolcvan százaléka kecsketenyésztésből él, negyven százaléka pedig analfabéta. Máskor egy hat hónapos gyermekével menekülő, „hét hónapos várandós” asszonnyal készített szívszorító beszélgetést.)

Művészettörténészünk azon kesereg, hogy a ligetet a nyilvánosság kizárásával teletervezték épületekkel. Nem is csoda, hogy

a fakedvelő aktivisták elfoglalták a liget stratégiai pontjait, hogy kikényszerítsék, ne csak a funkcionáriusok elképzeléseit tartsák szem előtt, hanem a tágabb közösség érdekeit is.

Mit mondjak, volt alkalmunk megismerni ezeket a „fakedvelő aktivistákat”, sok közülük visszavadult a pattintott kőkorszakba. Olykor a ligeti kertészeket is megmorogták. Egyikük azt találta ki, föltartóztat egy markológépet, mert az „nagyot szól”… Tényleg nagyot szólt, a kanalas kotró gémje fejen találta. Még a nyelvét is elharapta szegény, a kivonuló rendőrök kérdéseire csak pampogva tudott válaszolni.

Tárlatvezetőnk most ekképp összegez: a Magyar Zene Háza

flitteres paravánja a nyers erőnek és a jogállam becsicskításának […], szimbóluma lett mindannak, ami ellentétes a kultúrával.

Gondolom, Orbán a hibás.

Borítókép: A Liget Budapest Projekt keretében felépült Magyar Zene Háza látványos épülete. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.