időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A rendőröket eltángálták

PILHÁL GYÖRGY
2022.11.30. 05:59 2022.11.30. 08:04
A rendőröket eltángálták

A futball-világbajnokság eseményzuhatagának sűrűjében kissé elsikkadt a Belgium válogatottját 2-0-ra legyőző Marokkó szurkolóinak Brüsszelben tartott vasárnapi örömünnepe. A hírügynökségek szűkszavú jelentéseiből mindössze annyi derült ki, hogy a lelkes drukkerek határtalan örömükben felgyújtották a belga főváros néhány kerületét, a megzabolázásukra rájuk küldött rohamrendőrök közül pedig több tucatnyit úgy eltángáltak, mint annak a rendje.

Azért néhány videó így is fölkerült a netre: ezeken önfeledt arabusokat láthatunk, amint borogatják, gyújtogatják a parkoló autókat, válaszul elkeseredett rendőrök vízágyúznak le minden arra járót, legyen az randalírozó marokkói vagy japán katasztrófaturista, esetleg csak egy épp hazafelé igyekvő flamand zöldaktivista. (Elnéztem volna közöttük a vízsugár elől prüszkölve szaladó Guy Verhofstadt fogászt is, ám bánatomra nem volt ott a korzón.)

Ég a Brüsszel, ég!

„Visszafogottan” ünnepelték azt, hogy Marokkó válogatottja 2-0-ra legyőzte a belgákat a katari foci-világbajnokságon.

Gondolom, azért sem lihegte túl az eseményt a helyi sajtó, nehogy a közvélemény leragadjon egy ilyen apró álproblémán, és a történések tematizálása kicsússzon az arra hivatottak kezéből. Igazából nem is volt semmi gond ezzel a kis tüzes-vizes attrakcióval, hiszen egy sikeres, be- és elfogadó, nyitott társadalom, mint a belga, bátran megengedhet magának a saját fővárosában egy szenvedélyes szpartakiádot. Sőt vegyük úgy, arrafelé így ünneplik advent első vasárnapját. Nyilván a szabadság lángjai voltak.
Azért nem hagy nyugodni: mi lett volna, ha veszítenek a marokkói aranylábú gyerekek?

Borítókép: Kiégett autó roncsa a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.