időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Ég a Brüsszel, ég!

Pilhál Tamás
2022.11.29. 06:00 2022.11.29. 14:05
Ég a Brüsszel, ég!

Felhőtlen ünnepléssel, örömtüzek gyújtásával, mókával és kacagással telt a belga nagyvárosokban a vasárnap este. A vigadalom helyenként hejehujázásba torkollott. Adventi gyertyákat mondjuk éppenséggel nem, de autókat, kukákat és boltokat meg-meggyújtottak itt-ott a lelkes újbelgák. Akik igazából marokkóiak. Így, ilyen visszafogottan ünnepelték azt, hogy Marokkó válogatottja 2-0-ra legyőzte a belgákat a katari foci-világbajnokságon. Jókedvük volt, na.

Wunderwaffe

Ha Karácsony valóban erős, akkor leginkább csak tréfának az.

Brüsszel belvárosát például szétverték, ám az Európai Parlament épületét békén hagyták, így ez az igen fontos műintézmény tovább működik, pörgetheti tovább ellenünk az eljárásokat. 

A horda rátámadt a rendőrökre, fosztogatott, tört-zúzott. A külsőleg embernek látszó elkövetők egy mentőautót is megdobáltak kövekkel. Istenem, egy mentőautót… Gondolom, ez is azt bizonyítja, hogy minden ember egyenlő, és úgy általában: minden egyenlő mindennel. Vagy nem.
A Liege Droixhe-i rendőrkapitányságra este hat óra tíz perc táján ötven, marokkói zászlót lobogtató egyed támadt rá: bezúzták az épület ablakait, megrongálták a rendőrautókat. Borgerhout-ban egy fickó fölmászott egy lakóház erkélyére, és letépte a belga zászlót. Így fejezte ki háláját, hogy befogadták. De hát az vesse rájuk az első követ, aki nem így szokott vigadozni. (Mindeközben a belga igazságügyi miniszter szivárványkarszalagos videót posztolt.) A rohamrendőrök vízágyúval próbálták lehűteni a forró vérű ifjakat. A belga tudósítók széttárt kézzel hüledeznek. Nem értik, miért torkollott őrjöngésbe az ünneplés. Pedig arrafelé ez népi hagyomány – legalábbis azóta, hogy magukra eresztették a harmadik világ népességfeleslegét. 2017 novemberében is ugyanez történt, amikor a szintén marokkói focigyőzelmet „ünneplő” dúvadak kieresztették a gőzt. Sőt akkor huszonkét rendőr is megsérült. Gondolom, példásan meg lettek büntetve – mármint az egyenruhások, hogy megsértették szegény „menekültek” emberi jogait.
Amúgy a viszonylagos rend vasárnap éjszakára helyreállt. A nyugalom pár napig talán kitart, ám gyanítom, hamarosan megint adódik valamilyen ürügy „ünnepelni”. Legkésőbb a szilveszteri mulatozáskor nyilván fölgyújtanak majd pár tucat autót. Amolyan népszokásféle ez, mint a spanyoloknál a bikaviadal. 

Viszont e téren a belgák kanyarban sincsenek a franciákhoz képest, ahol az újévi forgatag elképzelhetetlen több száz lángoló autó nélkül. 

A németeknél 2015 óta a nem épp kölcsönös szimpátián alapuló leánykérés, a „ficki-ficki” a menő, lásd a sajnálatos kölni eseményeket. Azóta tudvalevő, hogy a tömeges nemi erőszakolás ellen a legjobb védekezés az oldalra kinyújtott kar, illetve a piktogramos ábrák. S ha az sem segít, akkor esetleg a magyar tranzitzónák bezárása, néhány hetes cikkelyes eljárás ellenünk, illetve pár zártkapus meccs a Puskásban…

Az a baj, ha tovább lőnek

Komoly lövöldözés tört ki a délvidéki Horgoson a települést megszállva tartó migránsok között.

A belgák és úgy általában nyugati „barátaink” szinte már semmit sem értenek. Nem értették a terrormerényleteket sem. Hiába magyarázta Guy Verhofstadtnak meg a hasonszőrűeknek Orbán Viktor türelmesen, hogy az illegális migránsokkal együtt terroristák érkeznek, nem szabad őket beengedni, a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni. Nem hallgattak rá. Inkább pellengérre állítottak minket, magyarokat, és válogatott rágalmak kíséretében leckéztetnek azóta is európaiságból, jogállamiságból. A nekünk járó pénzeket immár Ukrajnának adják. S továbbra is azt követelik, hogy mi is zúdítsunk magunkra olyanokat, akik még örömükben is közveszélyesek, nemhogy olyankor, ha dühösek. És a helyzet az, hogy többnyire dühösek.

Nem baj az, ha a Nyugat öngyilkos óhajt lenni, csak csinálják a négy fal között, minket hagyjanak ki belőle!

Borítókép: kiégett autó roncsa a Brüsszel központjában kitört zavargások után (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.