Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

idezojelek

Világvégegomb

Bár aligha van épeszű ember, aki ne tudná a választ a mindent felülíró rettenetes kérdésre – mi lesz, ha valamelyik őrült megnyomja azt a bizonyos atomgombot?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Bár aligha van épeszű ember, aki ne tudná a választ a mindent felülíró rettenetes kérdésre – mi lesz, ha valamelyik őrült megnyomja azt a bizonyos atomgombot? –, mégis ijesztő volt Stefka István PS TV-műsorában Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész szájából hallani a megborzongtató választ: „A harmadik világháború azt jelentené, hogy nem lesz negyedik, mert nem lesz emberiség és nem lesz Föld. Ha az egyik helyen megnyomják a gombot, akkor a másik helyen is meg fogják nyomni.” (Szakály úgy látja, ma már nem lehet azt mondani, mint a második világháborúban a britek, hogy harcolunk az utolsó lengyelig, vagy mostanság az amerikaiak, akik úgy gondolják, hogy harcolnak az utolsó ukránig. Mert nemcsak ennek a játszadozásnak, de a világnak is véget vet egy atomháború.)

Hogy aligha téved a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, az onnan is tudható, hogy két emberöltővel korábban a Nobel-díjas fizikus, Albert Einstein is mondott már hasonlót: „Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel.”

És ha már a szellemóriásnál tartunk, Einstein egy másik mondása is megszívlelendő: „A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.” Értsd: a másikban, az emberi hülyeségben igen. Sokan vagyunk így ezzel. Elképesztő zavar van a fejekben, nemritkán leépülés okozta szimpla űr…

Lehet-e nyugodt a nagyvilág, ha az egyik „gombtulajdonos” egy újabb napóleoni hadjáraton mereng, a másik meg eltéved a Fehér Ház folyosóin? Költői a kérdés.

Borítókép: Illusztráció (Pexels.com)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.