Csövesbánat

Most már biztos: a Politikatudományi Intézetnek mennie kell a hajdani Kúria Kossuth téri épületéből, merthogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a perújítási kérelmét.

2019. 04. 12. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már biztos: a Politikatudományi Intézetnek mennie kell a hajdani – és leendő – Kúria Kossuth téri épületéből, merthogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a perújítási kérelmét. Végre! Semmi keresnivalója ott a munkásmozgalmi ereklyéket szortírozó brigádnak.

Az 1896-ban kifejezetten a Kúriának emelt épületből annak idején, 1952-ben Rákosi Mátyás személyes bosszúja miatt kellett kiköltöznie a legfelsőbb bírói testületnek a nagy ember hatvanadik születésnapján. (A vezért itt, ebben az épületben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre 1935-ben a Budapesti Királyi Ítélőtábla.) Az igazságügyi palota attól kezdve a Munkásmozgalmi Intézet és Múzeumnak adott otthont, később az épület kétharmadát a Néprajzi Múzeum kapta meg, társbérlője pedig az MSZMP Párttörténeti Intézete lett. Utóbbi a rendszerváltozás után Politikatörténeti Intézetté finomodott, s úgymond „megkapta az MSZP-től az épületrész használati jogát”.

A bíróság most kimondta: érvénytelen ez a „megállapodás”. A párt semmiféle „használati jogot” nem adhatott át. Azok az idők már elmúltak… A munkásmozgalmi kutakodók természetesen jajveszékelnek, kártérítést követelnek. (Földes György igazgató közölte, ők nem zárkóznának el az alkutól, méltányos összegért cserébe akár le is mondanak a „használati jogról”.) Láthatóan nehéz megemészteniük, hogy vége a csövezésnek. Csak állnak leforrázva, mint illegális lakásfoglaló, amikor kiteszik a szűrét a lenyúlt lakrészből. Látjuk-e majd a kígyózó Láriferiéket így keseregni a Szemlő-hegyi rabolt villából kifelé jövet?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.