Köztudott, hogy a növények a napfény segítségével széndioxidból és vízből előbb cukrot, majd keményítőt, s végül – más tápanyagok beépítésével – proteineket és zsírokat hoznak létre. Ez nem más, mint a fotószintézis, amely a földi élet szinte egészének alapját alkotja.
A JIC kutatóinak most azt sikerült tisztázni, hogy hogyan működik a növények energia-háztartása a sötétben. A Science és a The Plant Journal című folyóiratokban közzétett eredmények szerint nap közben a növények nem csak cukrot termelnek, hanem cukormolekulákból álló hosszabb-rövidebb láncokat – keményítőt – is, amelyet leveleikben raktároznak el. Ez a keményítő biztosítja azután az energiát éjszaka: folytatódik a növények anyagcseréje, és például növekedése.
Ehhez a betárolt keményítőt újra a közvetlenül energiát szolgáltató cukorrá bontja le a növény. A kutatók egy növénynél kimutattak egy olyan gént is, amelynek döntő szerepe van a most feltárt mechanizmusban: azoknál a mutált növényeknél, amelyekből ez a gén hiányzott, a keményítő lebontása csökkent. A MEX1 elnevezésű gén olyan fehérjét termel, amely a cukor szállítását bonyolítja le.
A kutatások távolról sem csupán elméleti jelentőségűek: a keményítő cukorrá alakítása az élelmiszer-iparban is jelentőségre tehet szert. (MTI/Panoráma)

Mutatjuk, hogyan került Gyurcsány és a Momentum a totális süllyesztőbe