Egyre több a „víz alatti sivatag”

Új mérések szerint az utóbbi 50 évben nőtt az alacsony oxigénszintű „víz alatti sivatagok” aránya a trópusi óceánokban. Ennek legvalószínűbb oka a globális felmelegedés. A klímamodellek előrejelzései szerint a trend folytatódni fog, potenciálisan veszélyeztetve a tengeri ökoszisztémákat.

MNO
2008. 05. 05. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezés az óceán úgynevezett oxigénminimum-zónáját érinti, ahol a vízben oldott oxigén koncentrációja rendkívül alacsony. Az új vizsgálat azt mutatja, hogy ezen zóna mind felfelé, mind lefelé növekszik a trópusi vizekben.

A klímamodellek azt vetítik előre, hogy a tenger felszínének melegedése az emberi tevékenység eredményeképpen meggátolja az óceáni vizek elegyedését, ezzel megakadályozza a vízben oldott oxigén egyenletes eloszlását a vízoszlopban. Az új eredmények azt sugallják, hogy ezen folyamat már el is kezdődött.

Német kutatók 300-700 méteres mélységben mérték meg az óceánok oxigénmennyiségét a világ három nagy óceánjának trópusi régióiban. Az új adatokat hozzáadták a korábbi mérésekhez, hogy elkészítsék az utóbbi 50 év trendképét. A kutatók szerint ezen zónákban csökkent az oxigén átlagos mennyisége. A Csendes-óceán keleti trópusi régióiban és az Indiai-óceán északi részén az oxigénszint olyannyira lecsökkent, hogy károsítja az ökoszisztémák működését.

Ezen szuboxikus vizekben a nitrogén nem tud kapcsolatba lépni az oxigénnel, hogy biológiailag elérhető nitrátot képezzen. Ez azt jelenti, hogy a tápláléklánc alján lévő organizmusok – mint a planktonok – nem jutnak elegendő tápanyaghoz a túléléshez. A kereskedelmi szempontból fontos, ökoszisztémákra gyakorolt hatást egyelőre nehéz előrevetíteni. A kutatók szerint számos komplikált mechanizmus vesz részt a folyamatban, melyeket jobban meg kell ismerni ahhoz, hogy előre tudják vetíteni a hatásokat.

A halászat szempontjából ezen hatások valószínűleg közvetettek, mivel az alacsony oxigéntartalmú zónák messze esnek a part menti vizektől, ahol a legtöbb halászati tevékenység zajlik. Ezen „víz alatti sivatagokat” azonban nem szabad összekeverni a „halott zónákkal”, melyek a part menti vizekben jönnek létre. Utóbbiak közül a leghíresebb a mexikói-öbölbeli, melyet a nitrogénben gazdag műtrágya okozott. A part menti vizek a fitoplanktonok növekedése miatt veszítik el oxigéntartalmukat, amikor ezen organizmusok elpusztulnak, olyan mikrobáknak nyújtanak táplálékot, melyek elszívják az összes oxigént.

A kutatók szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy az oxigénszint hanyatlása befolyásolja-e, és ha igen, mennyire az ökoszisztémákat, különösen a kereskedelmileg fontosakat. Amennyiben az alacsony oxigéntartalmú zónák közelebb kerülnek a felszínhez, akkor elérhetik a sekély, napfényes vizeket, ahol számos értékes halfaj él.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.