Az Egyesült Államok a kövérek országa lett, és az elhízás már gyermekkorban kezdődik. A legújabb statisztikai adatok szerint az amerikai iskolákban az utolsó negyven esztendőben a kövérek száma megháromszorozódott. A média az utóbbi időben sokat foglalkozott azzal, hogy az iskolai büfék és a cukros üdítőitalokat kínáló automaták bevétele az iskola gazdasági nyeresége, ezért az intézményi vezetés erősen érdekelt ebben az üzletben.
Jennifer Van Hook szociológia- és demográfiaprofesszor és tanítványa, Claire Altman ennek alapján megvizsgálta, találnak-e összefüggést a tizenévesek iskoláiban az eladott egészségtelen ételek és italok, valamint a gyerekek elhízása között. A vizsgálat 1998–99-ben indult az amerikai óvodákban, és a kutatók ebből a gyermekközösségből emeltek ki csaknem húszezer ötödik osztályost, akik 2003–04-ben 10–11 évesek, illetve nyolcadikost, akik 2006–07-ben 13–14 évesek voltak. Megvizsgálták, hogy az egyes iskolák milyen arányban kínálták a cukros üdítőket, illetve csipszeket és hamburgereket.
A fiatalabb korosztályok iskoláiban a hizlaló ételek a tanintézetek 60 százalékában voltak jelen, a nyolcadikosok iskoláinak 86 százalékában. A tudományos értékelés szerint az idősebb gyerekek iskoláiban több gyerek juthatott hozzá az egészségtelen ennivalóhoz, ennek ellenére a túlsúlyos és kövér gyerekek aránya nem különbözött. A tényleges eredmény épp fordítottnak bizonyult: a súlytöbblet az ötödikesek körében 39 százalékos volt, a nyolcadikosoknál 35 százalékos.
A vizsgálat eredményeit a Sociology in Education szakfolyóirat közölte. Van Hook professzor hangsúlyozta, hogy a gyerekek elhízását nem az iskolai büfék választéka okozza. Az iskolában a tanulóknak nincs sok idejük enni, a veszélyes, állandó majszolást jelentő időszak otthon a tévé előtt vagy számítógépes játék közben éri a gyermekeket, kiváltképp ha a szülőktől is a folyamatos evést látják példaként.

Kifogták a legendás halat, Magyart – fotó