„Úgy találtuk, hogy a fehér rizs vélhetően növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják, ahogyan az ázsiai népesség teszi” – foglalta össze eredményüket Qi Sun, a Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa. Hozzátette, hogy nehéz egyetlen élelmiszert megnevezni „bűnösként”, valójában az étkezés teljes összetétele, mintázata számít.
A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett metaelemzéshez négy korábbi tanulmány adatait tekintették át, amelyek Kínában, Japánban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban készültek. Az eredeti tanulmányokba 350 ezer embert vontak be, akiket 4-22 éven át követtek nyomon. Ez alatt mintegy 13 ezer embernél alakult ki kettes típusú diabétesz.
A Kínában és a Japánban lefolytatott tanulmányokban azok, akik a legtöbb rizst ették, 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek a legkevesebb rizst evőkhöz képest. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában készült tanulmányokban ez a különbség 12 százalék volt.
Az ázsiai tanulmányok résztvevői naponta átlagosan 3-4 adag rizst ettek, míg a másik két országban naponta átlagosan 1-2 adagot. A barna rizs a fehérhez képest jóval több rostot, magnéziumot és vitaminokat tartalmaz, valamint alacsonyabb a glikémiás indexe, amely a cukortartalom egyfajta mérőszáma.
A fehér rizs is bűnös lehet a cukorbetegség kialakulásában
A fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között találtak összefüggést az amerikai Harvard Egyetem kutatói.
2012. 03. 19. 14:23
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!