Ezért hízunk el?

Egereknél olyan génmutációt azonosítottak, amely jelenlétében a szervezet „hagyd abba az evést” üzenete gátolt állapotban van.

WA
2012. 03. 19. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Georgetown-i Egyetem munkatársainak eredménye arra utal, hogy a génmódosulatot hordozó egereknél sérült az agy étvágyhormonokra adott válaszreakciója.

Az elhízással már több gént kapcsolatba hoztak, ezek közül az egyik a most alaposabban vizsgált, BDNF jelű gén. A kísérletekben olyan génmódosított egerekkel dolgoztak, amelyeknél a BDNF jelű gén mutáns változata volt jelen. Kiderült, hogy ezek az egerek a normál állatoknál akár 80 százalékkal több táplálékot vesznek magukhoz.

Étkezés közben és után az inzulin és a leptin hormonok jelzik az agynak, hogy a test nem igényel több ételt, így leállítják a további evést. A mutáns egerekben azonban a vérben lévő hormonok nem továbbították ezt az üzenetet a rágcsálók agyának megfelelő területéhez.

„Ha probléma van a BDNF jelű génnel, akkor a neuronok nem tudnak egymással beszélgetni, és a leptin- és inzulinszignálok hatástalanok maradnak, így az étvágy nem módosul” – magyarázta Baoji Xu, a kutatók egyike. Mint hozzátette, a felfedezés új stratégiákat nyithat meg abban, hogy miként támogatható a testsúly feletti agyi kontroll.

A tanulmányt a Nature Medicine című tudományos folyóirat legutóbbi számában ismertették részletesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.