Egy harapás mérete attól függ, mennyire ismerős az adott élelmiszer, és hogy milyen az állaga. Értelemszerűen kisebbeket harapunk olyan ételekbe, amelyeket többet kell rágni, és az apróbb harapások következtében hamarabb kialakul a telt érzés. Egy, a BioMed Central folyóiratban közzétett tanulmányban arra jutottak a kutatók, hogy az erős illatok hatására is kisebbeket harapunk.
Egy étel „illatélménye” kapcsolódik annak összetevőihez, állagához, és egyben a harapás méretéhez is. Jellemzően kisebb falatokat veszünk magunkhoz a számunkra kellemetlen ízhatású élelmiszerekből, ami megmagyarázhatja, hogy miért harapunk apróbbat az ismeretlen vagy nem kedvelt ételekbe. Annak érdekében, hogy elválasszák az illat hatását a többi, élelmiszerrel kapcsolatos érzéstől, holland kutatók kifejlesztettek egy módszert, mely során pudingszerű desszertet adtak a kísérleti alanyoknak, miközben különböző illatok juttattak a résztvevők orra alá.
Az eredmények azt mutatták, minél erősebb a szag, annál kisebb a harapás. Dr. Rene de Wijk, a tanulmány vezetője így írta le kísérletet: a vizsgálati alanyok egy gombbal szabályozhatták, hogy mennyi desszertet adjanak nekik. A harapás mérete összefüggött az evés közben érzett illattal, sőt még a későbbi falatokra is hatással volt. Elképzelhető, hogy ez valamiféle tudattalan védekező reakció; így próbáljuk szabályozni, hogy a számunkra kellemtelen ízekből mennyit kelljen éreznünk.
A tanulmányból kiderült, az ételek illatával akár 5-10 százalékkal csökkenthetjük a falatonként bevitt adagot. Ráadásul az „aromaszabályozással” hamarabb kialakulhat a teltség érzése, tehát segíthet a fogyásban is.

Ez az oka annak, amiért Gyurcsányt ilyen hirtelen eltakarították