Ezeréves szeszfőzdét találtak

A Kínában valaha is talált legrégebbi alkohollepárló berendezéseket vizsgálják helyi régészek az ország északkeleti részén.

BL
2012. 06. 02. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feng En-hszüe (Feng Enxue), a Csilin Egyetem régésze elmondta, hogy a két nagy, vasból készült forralóedényt és tartozékait Taan (Da'an) városban hozták felszínre 2006-ban. A berendezések – amelyek eredete a Liao-dinasztiáig (916–1125) nyúlik vissza – forralóedényeket, egy porcelán urnát és tűzhelykövek ezreit foglalják magukba. Úgy gondolják, hogy a berendezések egy rizspálinka (pajcsiu) lepárlására szolgáló eszköz maradványai. Mivel időben a Liao-dinasztiához köthetőek, a valaha talált legkorábbi szeszlepárlóról beszélhetünk – hangoztatta Feng.

Ezek a tárgyak feltárásukkor nem keltettek nagy figyelmet. Akkor ásták ki azokat, amikor 2006-ban renoválták a taani szeszgyárat. Abban az időben senki sem tulajdonított nekik jelentőséget, lényegében megpróbálták ócskavasként eladni. Szerencsére a fémkereskedők nem vették meg, azt mondták, hogy a tárgyak túl rozsdásak, így azóta is a raktárban hevertek – mondta el Kung Ling-haj (Kong Linghai), a gyár vezérigazgatója. Miután meglátogatott egy szeszmúzeumot a délnyugati Szecsuan (Sichuan) tartományban, Kung rájött ezeknek a berendezéseknek az értékére. Ezt követően szakértőket hívott a megvizsgálásukra.

A csilini felfedezés előtt a legrégebbi ismert rizspálinka-lepárlót Kína délkeleti Csiangszi (Jiangxi) tartományában találták, annak a története mintegy 800 évre nyúlik vissza. A Liao-dinasztia császárai üdülni jártak Taan városába. Gyakran rendeztek nagy vacsorákat, és napokig fogyasztottak szeszes italt, ezzel jelentős keresletet teremtettek az alkohol iránt.

Bár a pajcsiu (baijiu) erős illata és íze egyeseknek nehezen elviselhető, ez az ital különleges helyet foglal el a kínai kultúrában. Majdnem mindig étellel együtt fogyasztják, a rizspálinkát általánosan isszák esküvőkön, születésnapokon, ünnepeken és más fontos alkalmakkor. Eredete viszont a kínai kultúrában játszott fontos szerepe ellenére továbbra is vitatott.

A kínai régészek és történészek többsége azt állítja, hogy a pálinkafőzési technikákat Indiából és Európából hozták be a mongolok a 13. évszázad folyamán. Ezt megelőzően a kínaiak huangcsiut (huangjiu) ittak, egy a pajcsiunál lényegesen gyengébb, borszerű erjesztett szeszes italt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.