Fújják le spray-vel a banánt, friss marad

Spray-ként felvihető burkolattal védenék meg a banánt a túl gyors éréstől, és tartanák frissen kínai kutatók.

NT
2012. 08. 24. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le az érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget.

A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek bevonó anyagot.

Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozán-spray-vel a zöld banánokat, 12 nappal tovább maradtak frissek.

„Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, és használhatják a boltokban és szállítás közben is” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.