A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le az érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget.
A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek bevonó anyagot.
Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozán-spray-vel a zöld banánokat, 12 nappal tovább maradtak frissek.
„Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, és használhatják a boltokban és szállítás közben is” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap.