Lábcsontokból formáltak csigolyákat

Különleges, életmentő műtétet végeztek el egy ötéves brit kislányon, akinek öt csigolya hiányzott a gerincéből.

2012. 12. 10. 8:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka rendellenességgel született a brit kislány, Rosie Davis, gerincéből öt csigolya hiányzott, így egy tíz centiméteres űr tátongott a csontok között – írta a BBC.  A lábai is torzultak, azokat szinte egyáltalán nem érezte. A kislány kezdett kifutni az időből, ahogy a belső szervei egyre kevésbé fértek el a testében. Csak idő kérdése volt, hogy mikor préselődnek össze, ami a halálához vezetett volna. A műtét előtt már voltak arra utaló jelek, hogy a veséi kezdtek összenyomódni.
A gyermek nemrég átesett egy életmentő műtéten, a birminghami klinikán 13 órás operációt hajtottak végre rajta. Az operációhoz szükséges csontanyagot az orvosok a kislány lábából vették. A műtéthez mindkét lábát a térd vonalában amputálni kellett, de Rosie ezeket születése óta nem tudta mozgatni. Az orvosok két fémrudat is beépítettek a csontozatába: az egyik a gerincvégződéseket köti össze, a másik a csípőjét támasztja meg. A beavatkozás óta a kislány jobban van. Az orvosok elképzelhetőnek tartják, hogy a gerincműtét után hamarosan elkezdheti érezni az eddig érzéketlen lábcsonkokat. Ebben az esetben művégtagok segítségével járni is megtanulhat.
Korábban sosem végeztek ilyen jellegű műtétet Európában. Az egyetlen hasonló beavatkozást tíz éve hajtották végre Új-Zélandon.
Guirish Solanki, a Rosie operációjában részt vevő idegsebész elmondta, hogy elégedettek az eredménnyel. Ez volt a világon a második ilyen beavatkozás, s már az is csodaszámba megy, hogy a műtétet egyáltalán el tudták végezni. A hasonló problémával született gyerekeknek ugyanis általában nincsenek működő idegek a gerincükben. Rosie szerencséje az volt, hogy nála csupán a csontok, nem a működő idegek hiányoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.