Spanyol kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban mutatták be vizsgálataik eredményét. A szakértők szerint az új ismeretek a bébiételek előállítóit segíthetik abban, hogy még jobb termékeket készítsenek. A tudósok megvizsgálták a kolosztrumot, vagyis az előtejet, amelyet az anyák a szülés után közvetlenül termelnek, és az anyatejet a szülést követő első–hatodik hónapban.
Csökkenhet az allergia és asztma kockázata
„Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát” – írják a tanulmány szerzői. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek.
Számos jótékony hatása van az anyatejnek. Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők jobban reagálnak az oltásokra, ugyanis az anyatej segíti a kisbaba saját immunrendszerének érését, és csökkenti a gyermekkori rák kockázatát. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiket csecsemőkorukban szoptattak, a koleszterinszintjük alacsonyabb, mint nem szoptatott társaiké. Egyes vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekeknek magasabb az iq-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését. A kutatások kimutatták, hogy a szoptatott csecsemők körében ritkábban és kevésbé súlyos formában fordulnak elő felső légúti fertőzések, nehézlégzés, tüdőgyulladás és influenza. Vizsgálatokkal bizonyították azt is, hogy kisebb az esély a depresszióra, ha szoptatják a babát.
(forrás: La Leche Liga Magyarország)
María Carmen Collado, a spanyol agrokémiai és élelmiszer-technológiai intézet munkatársa és Alex Mira, a közegészségügyi intézet szakértője szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Nem sikerült még megállapítani, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában.
Nem mindegy, kié a tej
A spanyol szakértők munkájuk során dns-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét. Közben megállapították azt is, hogy a túlsúlyos, illetve a terhesség alatt nagymértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok. A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetszéssel szülő nőknél a vaginálisan szülő anyákéhoz hasonló az anyatej összetétele.