Újabb titkok derültek ki az anyatejről

Több mint hétszáz különböző baktériumot tartalmaz az anyatej, lényegesen többet, mint eddig feltételezték.

kn
2013. 01. 07. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyol kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban mutatták be vizsgálataik eredményét. A szakértők szerint az új ismeretek a bébiételek előállítóit segíthetik abban, hogy még jobb termékeket készítsenek. A tudósok megvizsgálták a kolosztrumot, vagyis az előtejet, amelyet az anyák a szülés után közvetlenül termelnek, és az anyatejet a szülést követő első–hatodik hónapban.

Csökkenhet az allergia és asztma kockázata

„Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát” – írják a tanulmány szerzői. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek.

Számos jótékony hatása van az anyatejnek. Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők jobban reagálnak az oltásokra, ugyanis az anyatej segíti a kisbaba saját immunrendszerének érését, és csökkenti a gyermekkori rák kockázatát. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiket csecsemőkorukban szoptattak, a koleszterinszintjük alacsonyabb, mint nem szoptatott társaiké. Egyes vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekeknek magasabb az iq-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését. A kutatások kimutatták, hogy a szoptatott csecsemők körében ritkábban és kevésbé súlyos formában fordulnak elő felső légúti fertőzések, nehézlégzés, tüdőgyulladás és influenza. Vizsgálatokkal bizonyították azt is, hogy kisebb az esély a depresszióra, ha szoptatják a babát.

(forrás: La Leche Liga Magyarország)

María Carmen Collado, a spanyol agrokémiai és élelmiszer-technológiai intézet munkatársa és Alex Mira, a közegészségügyi intézet szakértője szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Nem sikerült még megállapítani, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában.

Nem mindegy, kié a tej

A spanyol szakértők munkájuk során dns-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét. Közben megállapították azt is, hogy a túlsúlyos, illetve a terhesség alatt nagymértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok. A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetszéssel szülő nőknél a vaginálisan szülő anyákéhoz hasonló az anyatej összetétele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.