Kevés olyan gyorséttermi étel van, ami ne tartalmazna telített zsírsavakat, cukrot, nátriumot és sót, ezek pedig nagy mértékben hozzájárulnak az érrendszer és a szív rongálásához. Az USA-ban Amerikai Szív néven egy hónapos rendezvénysorozatot tartanak, és megmutatják az embereknek melyek azok az élelmiszerek, amelyek a legjobban rongálják az egészségüket.
Amennyiben a napi étrendünk tartalmazz szívbarát élelmiszereket, mint például lazacot, zabpelyhet, akkor sem dőlhetünk hátra tudva, hogy jót tettünk a szervezetünkkel, ha ezek mellett az ételek mellett zsírokban, sóban, cukorban gazdag ételeket is fogyasztunk. Egy 2012-ben készült tanulmány szerint, elég csak naponta egyszer ennünk ezekből az ételekből, azonnal negatívan hatnak az artériákra. A feldolgozott élelmiszereknek a gyorséttermivel karöltve magas a nátriumtartalma. A levesek és a szójaszósz is nyilvánvalóan bűnösök a rongálásért, de a kenyér és a szusi is magas sótartalommal rendelkezik.
A szívbetegségek felelősei