Félmillió életet menthet meg a sófogyasztás csökkentése

Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak csökkentenék sófogyasztásukat.

kn
2013. 03. 16. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat – derült ki a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából. A szakemberek számítógépes szimulációnak vetették alá számos olyan korábbi vizsgálat eredményeit, amely a túlzott sóbevitel hatásait elemezte a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából.

Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.

Pamela Coxson, a tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát. „A legreálisabb feltételezés szerint ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt – amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak –, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt” – írták a kutatók a Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Egy még jelentősebb – napi 1500 milligrammra történő – visszafogás 1,2 millió amerikai életét menthetné meg tíz év alatt. Ezt a mértékű csökkentést azonban nem tartják reálisnak a szakemberek. A sófogyasztás fokozatos mérséklésén világszerte számos ország közegészségügyi szakemberei dolgoznak különböző módszereket alkalmazva. Például egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. A só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe – magyarázta Coxson.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szinte azzal egy időben látott napvilágot, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester, az egészséges életmód egyik élharcosa a héten bejelentette: sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-re egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már sokféle feldolgozott élelmiszer (majonézek, tésztaszószok, húskészítmények) 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.