Az általában az ázsiai országokban elterjedt keserű dinnye (Momordica charantia) egy új, egereken végzett tanulmány szerint fontos szerepet játszik a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben.
A coloradoi rákkutató központ kutatói megállapították, hogy a zöld, rapancsos héjú gyümölcs leve képes megállítani a hasnyálmirigyrák terjedését azáltal, hogy a rákos sejtek glükóztartalmát csökkenti. Ez azért fontos, mert a rákos sejteknek szükségük van az energiára, amit a glükózból nyernek, és amit a keserű dinnye leve elvon. „Ez nagyon izgalmas megállapítás” – mondta Rajesh Agarwal, a tanulmány kutatója, szerzője. „A kutatók számos gyógyszert fejlesztettek már ki a hasnyálmirigyrák megelőzése és kezelése érdekében, és most itt van egy természetes gyógymód a rák ellen”– tette hozzá.
Az egereken végzett kutatások bebizonyították a dinnyelé jótékony hatását, ugyanis azoknál az egereknél, amelyeket a zöld gyümölcs levével itattak, a hasnyálmirigyrák kockázata hatvan százalékkal csökkent. A keserű dinnye azonban nem csak a hasnyálmirigyrák kezelésére és megelőzésére szolgál: egy 2010-beli, a Saint Louis Egyetemen végzett tanulmány szerint a keserűdinnye-kivonat a mell rákos sejtjeinek az osztódását is képes megállítani.