Keserű dinnyével a hasnyálmirigyrák ellen

Azoknál az egereknél, amelyeket a keserű dinnye levével tápláltak, hatvan százalékkal csökkent a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.

KZ
2013. 03. 19. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általában az ázsiai országokban elterjedt keserű dinnye (Momordica charantia) egy új, egereken végzett tanulmány szerint fontos szerepet játszik a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben.

A coloradoi rákkutató központ kutatói megállapították, hogy a zöld, rapancsos héjú gyümölcs leve képes megállítani a hasnyálmirigyrák terjedését azáltal, hogy a rákos sejtek glükóztartalmát csökkenti. Ez azért fontos, mert a rákos sejteknek szükségük van az energiára, amit a glükózból nyernek, és amit a keserű dinnye leve elvon. „Ez nagyon izgalmas megállapítás” – mondta Rajesh Agarwal, a tanulmány kutatója, szerzője. „A kutatók számos gyógyszert fejlesztettek már ki a hasnyálmirigyrák megelőzése és kezelése érdekében, és most itt van egy természetes gyógymód a rák ellen”– tette hozzá.

Az egereken végzett kutatások bebizonyították a dinnyelé jótékony hatását, ugyanis azoknál az egereknél, amelyeket a zöld gyümölcs levével itattak, a hasnyálmirigyrák kockázata hatvan százalékkal csökkent. A keserű dinnye azonban nem csak a hasnyálmirigyrák kezelésére és megelőzésére szolgál: egy 2010-beli, a Saint Louis Egyetemen végzett tanulmány szerint a keserűdinnye-kivonat a mell rákos sejtjeinek az osztódását is képes megállítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.