Spanyolországban, 7500 emberen végzett tanulmány szerint, a mediterrán ételek fogyasztása, mint például a hal, zöldségek vagy az olívaolaj segít megelőzni a szívbetegségek és az idősebb korban gyakran előforduló szélütés kockázatát.
A résztvevők közül, akik mediterrán típusú ételeket fogyasztottak, sok olívaolajat, diót, babot, salátát,csirkét, paradicsomot, bort és péksüteményeket, 30 százalékkal csökkent a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása, mint azoknál akik csak arra ügyeltek, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket egyenek. A mediterrán ételeket már régóta a szív védelmezőiként tartják számon, ám eddig ezt még vizsgálatokkal nem tudták alátámasztani. A kutatás sok időbe telt, ezért a résztvevőknek egy hosszú ideig tartó diétát kellett követniük, amit szigorúan ellenőriztek. Dr. Ramon Estruch a vizsgálat vezetője elmondta: „a résztvevők gyógyszereket szedtek a magas koleszterinszintjükre és a magas vérnyomásukra, de mi ezeken a kezeléseken nem változtattunk. Véleményem szerint a diéta jobb, mint a gyógyszer, mert nincsenek mellékhatásai”. Az étrendet nem volt nehéz betartani, hiszen a kalóriabevitelt nem korlátozták – nem a fogyás volt a cél. A kétéves kísérlet alatt a résztvevők csupán hét százaléka adta fel és tért vissza normál étkezési szokásaihoz, amíg az alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztók kétszerese hagyta abba idő előtt a diétát.
Az ételek minősége is fontos szerepet játszik, a résztvevők például csak olyan olívaolajat fogyaszthattak, ami minimálisan feldolgozott és tápanyagban gazdagabb, mint egy hagyományos olívaolaj. A vizsgálatban résztvevő emberek 55 és 80 év közöttiek voltak, a legtöbben túlsúlyosok, de voltak köztük szívbetegek, cukorbetegek, magas vérnyomással küszködők, de teljesen egészségesek is. A kutatók a kísérleti alanyokat három csoportba osztották: az első csoportban résztvevők a mediterrán étrendet fogyasztották olívaolajjal kiegészítve, amiből négy evőkanálnyit kellett naponta enniük. A második csoport szintén a mediterrán diétát követte dióval, mogyoróval és mandulával kiegészülve, amiből naponta egy marékkal kellett fogyasztani. A harmadik csoport viszont az alacsony zsírtartalmú étrendet követte kenyérrel, dióval, olívaolajjal, vörös húsokkal, hallal, péksüteménnyel, zöldséggel gyümölccsel. Öt év elteltével független orvosok megállapították, hogy az első csoporthoz tartózók közül 96 embernek a halála összefügg agyvérzéssel illetve szív- és érrendszeri megbetegedéssel, a második csoportból 83, míg a harmadik csoportból 109 résztvevőnek. Az étrendek azonban nem hozhatók összefüggésbe a halálozás arányával. „A mediterrán étrend diétát nem kívánják összehasonlítani más diétákkal, de nem hiszem, hogy az embereknek a vérnyomás csökkentő és szívgyógyszerek hátrahagyására kellene gondolniuk a jövőben„ – mondta Dr. Robert Eckera colorádói egyetem táplálkozási és szívbetegség szakértője.