A tizenöt betegen végzett kísérlet alapja a napi szinten megivott két és fél deci céklalé volt, ami már három-hat óra alatt észrevehető 0–10 higanymilliméternyi – vérnyomáscsökkenést mutatott ki a betegek szervezetében.
A tudósok szerint a cékla nitráttartalma tágítja az ereket, ezzel segítve a vér könnyebb áramlását a szervezetben, csökkentve a magas vérnyomást. Sok beteg használ nitráttartalmú gyógyszereket a magas vérnyomás okozta tünetek enyhítésére.
A Barts és a London School of Medicine kutatói, akik évekig tanultak a cékla jótékony hatásairól, figyelmeztetnek: a kutatás még nagyon az elején jár. Figyelmeztettek arra is, hogy a rendszeres céklaléivás rózsaszínre színezheti a vizeletet is. A nitrát természetes közege a talaj, ami a zöldségek gyökereinek növekedésére van jótékony hatással.
„Bennünket is meglepett, hogy milyen kevés nitrátra volt szükség ahhoz, hogy a kívánt vérnyomásértéket elérjük” – mondta el dr. Amrita Ahluwalia, a kutatás egyik munkatársa.
„Reméljük, hogy a hír hallatán ugrásszerűen megnő a zöldségfogyasztás, legyen szó a gyökeres nyers zöldségekről, vagy akár a zöldséglevesekről is. Az embereknek meg kell tanulniuk életvitelszerű rendszerességgel fogyasztani a zöldséget. Viszont további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról , hogy a zöldségek nitráttartalma hosszútávon, tartósan is kifejti vérnyomáscsökkentő hatását.”