A szalamandra lehet a kulcs a teljes gyógyuláshoz

Ausztráliai tudósok megállapítása szerint az állat immunrendszerében rejtőzik a kulcs rendkívüli képességéhez, amellyel vissza tudja növeszteni gyakorlatilag teste bármely részét.

tt
2013. 05. 21. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai tudományos akadémia Proceedings of the National Academy of Sciences című, legfrissebb kiadványában közzétett tanulmányában a melbourne-i Monash Egyetem kutatói kísérleteik során felfedezték, hogy ha eltávolítják a szalamandra immunrendszeréből a falósejteket (falociták, makrofágok), akkor a kétéltű elveszíti regenerációs képességét.

Tulajdonképpen minden élőlény képes visszanöveszteni teste kisebb-nagyobb részeit, ám a regenerálódási listát egyértelműen a szalamandra vezeti. Míg az emberhez hasonló emlősök csupán bőrük és csontjaik regenerálására képesek, a kétéltű teljes lábat növeszt néhány hét alatt az elvesztett helyett, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkáját is pótolja. Ráadásul hegesedés vagy károsodás nélkül: az újonnan növesztett testrészek maradéktalanul helyettesítik a régieket, kifogástalan „hasonmásként” működnek.

James Godwin, a kutatást vezető tudós közölte, hogy eredményeikkel közelebb juthatnak annak megértéséhez, milyen feltételek szükségesek a regenerálódáshoz. „Korábban úgy hittük, hogy a falósejtek akadályozzák a regenerációs folyamatot, most viszont kiderült, hogy ha nincsenek jelen a gyógyulás korai szakaszában, a regenerálódás is elmarad – magyarázta. – Következő lépésként fel kell tárnunk, hogy pontosan miként járulnak hozzá a makrofágok a szövetek újraképződéséhez.\"

A tudós nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a kutatások során olyan terápiákat is ki tudnak dolgozni, amelyek segítségével az emberi immunrendszert is a regenerálódás felé terelhetik. „A szalamandrák szolgálhatnak mintául, hogyan kell a tökéletes visszaépülésnek lezajlania” – hangsúlyozta.

Meggyőződése, hogy a kétéltűek gyógyulási folyamatának tanulmányozásával számos, rostos elfajulással (fibrózis) vagy hegesedéssel összefüggő betegséghez, köztük szív- és májbántalmakhoz tudnak majd új gyógymódokat felfedezni. A hegesedés nélküli gyógyulás magát a műtét utáni felépülést is felgyorsíthatja.

„A regenerációs pályák némelyike talán még nyitva áll előttünk. Elképzelhető, hogy képesek leszünk nemcsak megtalálni, hanem hasznosítani is ezeket” – mondta Godwin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.