Csodaszer? Súlyos kórtól véd a paprika

Olyan hétköznapi zöldségek, mint a paprika és a paradicsom, amelyek tartalmaznak nikotint, csökkenthetik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

2013. 05. 15. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi kutatások azt bizonyították, hogy a dohányzás és a dohány fogyasztásának egyéb formái csökkentik a Parkison-kór kialakulásának kockázatát. A tudósok úgy gondolják, hogy a védő hatást a dohányfélékben lévő nikotin biztosítja. A dohány a Solanaceae növényi családba, azaz a burgonyafélék – régebbi néven csucsorfélék – családjába tartozik. Ebben számos más növény, köztük néhány zöldségféle is található – a dohányon és a burgonyán kívül például a padlizsán, a paprika –, amelyek tartalmaznak nikotint, így a nikotin ehető forrásai.

Az új kutatásban 500 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknél nemrégen diagnosztizálták a Parkinson-kórt, valamint 650 olyan embert is bevontak, akiknél nem jelentkezett a betegség. A vizsgálatok során a kutatók azt figyelték meg, hogy általában a zöldségek fogyasztása nem volt semmilyen hatással a kór kialakulására. Azonban minél többet fogyasztottak a burgonyafélék családjából, annál inkább csökkent a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ez a kapcsolat a paprika esetében bizonyult a legerősebbnek, amint az a május 9-én az Annals of Neurology folyóiratban közzé tett tanulmányban olvasható.

Az eredmény azoknál a betegeknél volt a leghangsúlyosabb, akik korábban csak nagyon kevés vagy semennyi dohányt nem fogyasztottak; a dohányban sokkal több nikotin található, mint a kutatásban felhasznált zöldségekben.

„Ez az első tanulmány, amely az ehető nikotin és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát vette górcső alá – mondta dr. Susan Searles Nielsen, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa. – Sok hasonló vizsgálatot ismerünk, amelyek a dohány és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését elemezték, s eredményeik azt sugallják, hogy a nikotinnak védő hatása lehet. Mi is arra a következtetésre jutottunk, hogy vagy a nikotin, vagy egy nála kevésbé mérgező vegyület az, ami paprika és a dohány fogyasztásával kifejti védő hatását.”

A tudományos világ érdeklődve fogadta az első eredményeket, amelyek felfedtek bizonyos kapcsolatot, de az ok-okozati összefüggést csak a jövőben, további kutatások után tudják bizonyítani. Hogy a tudósok jó úton járnak, bizonyíthatja az is, hogy korai Parkinson-kórban szenvedő betegek esetében folyamatban vannak nikotintapaszt alkalmazó vizsgálatok.

A Parkinson-kór Alapítvány adatai szerint a betegség világszerte mintegy tízmillió embert sújt. A neurológiai rendellenesség oka olyan idegsejtek elvesztése, amelyek a vegyi üzeneteket továbbító dopamint termelik. A betegség tünetei az egyensúly elvesztése, a lassabb mozgás, a remegés, az arc és a végtagok merevsége. Egyelőre nincs rá gyógymód.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.