Az Európai Unió több országában is találtak hepatitis A-fertőzötteket a tavaly novembertől idén áprilisig tartó időszakban – olvasható egy utazásokra egészségügyileg felkészítő, tanácsokkal szolgáló honlap csütörtöki közleményében. Mint arról beszámoltak: az Európai Járványügyi Központ (ECDC) kutatása alapján kimutatható, hogy a betegség minden esetben Egyiptomból került be, bár a pontos forrást még nem sikerült azonosítani. Az ECDC emiatt minden egyiptomi utazónak azt javasolja, hogy oltassák be magukat hepatitis A ellen mielőtt megkezdik nyaralásukat.
A hepatitis A elleni védőoltást bárki kérheti, kisgyermekeknek az első adag már 12 hónapos kortól beadható. Az utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A tartós védettség kialakulásához két oltásra van szükség. A másodikat, az első után – minimum – 6 hónap múlva lehet beadni, így a jelenlegi kutatási adatok alapján várhatóan harminc évre szóló védettséget szerezhetünk.
Az említett időszak megbetegedései közül 15 esetben megerősítették, 89 esetben pedig valószínűsítették a vírus jelenlétét. A járvány által érintett 14 európai országban azonos, IB algenotípushoz tartozó kórokozót mutattak ki – áll a közleményben. „Mint ismeretes, az észak-afrikai országban gyakoriak a hepatitis A-járványok, a vírusfertőzések alkalmanként érinthetik a turistákat is. Kilenc évvel ezelőtt például az egyik hurghadai, ötcsillagos egyiptomi szállodában több száz nyaraló egyszerre fertőződött meg hepatitis A-vírussal, később 2008-ban egy teljes német turista csoport tért haza betegen Egyiptomból. Az elmúlt hónapokban ismételten közel 100 utazót érintett a fertőző májgyulladás” – írja a közlemény.
A világ számos országában előforduló hepatitis A-vírus a szájon keresztül fertőz, így rendkívül könnyen terjed. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe – olvasható a közleményben. Veszélyesek lehetnek a szennyezett csapvízből készült jeges koktélok, fagylaltok és saláták. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket a szánkba veszünk – számolnak be.
A fertőző májgyulladás igen kellemetlen tünetekkel járó betegség, ami akár több hónapig elhúzódó gyógyulási folyamattal járhat együtt. Felnőttek esetén gyakoribbak a tünetek, mint gyermekeknél. A betegeknél sárgaság, általános gyengeség, hasi fájdalom, hányinger és láz jelentkezik. A vírus lappangási ideje 28-30 nap, ezt követően alakulnak ki a tünetek, amelyeket legtöbbször kórházban kezelnek, ugyanakkor a fertőzőképesség már a fertőzést követő második hét után kialakul – írják.