Hat dolog, amit nem tudott a tojásról

Miért jó tojást enni? Milyen az egészséges tojás? Miért élénkebb némelyiknek a sárgája? Barna vagy fehér héjút válasszunk?

2013. 06. 24. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tojás kiváló forrása a B-vitaminoknak, tápanyagoknak és a fehérjének. Annak ellenére, hogy vannak ellentmondásos vélemények az egészségre gyakorolt hatásáról, a szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges étrend tartalmaz tojást.

Egy kutatás például kimutatta, hogy a tojást is tartalmazó reggeli, ellentétben a müzlivel vagy a kihagyott reggelivel, segít abban, hogy a nap folyamán kevésbé kívánjuk az édes és zsíros ételeket. Ugyanakkor sok mindent nem tudunk a tojásról. A Huffingtonpost.com összegyűjtött hat olyan tényt, amelyek még meglepetéssel is szolgálhatnak.

A tojássárgája tartalmazza az élelmiszerek között a legtöbb kolint, a B-vitamin komplex egyik elemét. A kolin számos pozitív hatása mellett javítja az idegek működését, valamint csökkenti a gyulladást.

Felváltja a tojásfehérje a vérnyomáscsökkentőket? Kínai kutatók szerint a fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők. Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában – állapították meg amerikai kutatók.

 

Ugyanakkor egyes vizsgálatok szerint a tojássárgája káros lehet. Például a kanadai Nyugati Egyetem kutatói dr. David Spence vezetésével kimutatták, hogy a tojássárgája fogyasztása a dohányzáshoz hasonlóan gyorsítja fel az érszűkület kialakulását.

 

Visszafordítható a tojásallergia, ha egészen apró adagokban emelik a tojásszármazékok arányát az ifjú páciensek étrendjében – állapították meg amerikai kutatók.

Amikor a fehérje minőségéről beszélünk, első helyre kell helyezni a tojásfehérjét, a tojásban található fehérjéket ugyanis tökéletesen fel tudja dolgozni a szervezet. Ennek köszönhetően kevesebbet is elegendő fogyasztanunk belőle, és így a szükséges fehérje mennyiségét kevesebb kalória bevitelével fedezhetjük.

A tojás minőségét mérlegelve a tyúk a tojás elé kerül. Egy kutatás eredményei szerint a fiatalabb (28 hetes) és az idősebb tyúkok (97 hetes) kevesebb szárazanyagot tartalmazó tojást adnak. A tudósok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb és idősebb szárnyasok tojásait célszerűbb közvetlenül fogyasztani, a középkorúakét pedig folyékony tojásként jobb használni.

A mély sárga szín nem jelenti egyben a tojássárgája egészségesebb voltát. A szín a tyúkok táplálékától függ: ha a táplálék karotinokban gazdag magvakból és füvekből áll, akkor élénkebb sárga lesz, de ez nem jelent azt, hogy magasabb a tápanyagtartalma is.

A tojáshéj színe kizárólag a tyúkok táplálékával áll összefüggésben, nem utal a tojás vagy a tyúk egészségére. A két tojáshéj tökéletesen egyforma tojást is rejthet.

A tojásokat általában egy héttel a keletkezésük után csomagolják, és a szabályozások szerint egy hónapon belül kell a boltokba juttatni, ahol további egy hónapig engedélyezik forgalmazásukat. Így a teljes felhasználhatóságuk két hónap. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a tojás három hónapig is kitart, és ezen az időn belül kockázat nélkül megehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.