A tojás kiváló forrása a B-vitaminoknak, tápanyagoknak és a fehérjének. Annak ellenére, hogy vannak ellentmondásos vélemények az egészségre gyakorolt hatásáról, a szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges étrend tartalmaz tojást.
Egy kutatás például kimutatta, hogy a tojást is tartalmazó reggeli, ellentétben a müzlivel vagy a kihagyott reggelivel, segít abban, hogy a nap folyamán kevésbé kívánjuk az édes és zsíros ételeket. Ugyanakkor sok mindent nem tudunk a tojásról. A Huffingtonpost.com összegyűjtött hat olyan tényt, amelyek még meglepetéssel is szolgálhatnak.
A tojássárgája tartalmazza az élelmiszerek között a legtöbb kolint, a B-vitamin komplex egyik elemét. A kolin számos pozitív hatása mellett javítja az idegek működését, valamint csökkenti a gyulladást.
Felváltja a tojásfehérje a vérnyomáscsökkentőket? Kínai kutatók szerint a fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők. Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában – állapították meg amerikai kutatók.
Ugyanakkor egyes vizsgálatok szerint a tojássárgája káros lehet. Például a kanadai Nyugati Egyetem kutatói dr. David Spence vezetésével kimutatták, hogy a tojássárgája fogyasztása a dohányzáshoz hasonlóan gyorsítja fel az érszűkület kialakulását.
Visszafordítható a tojásallergia, ha egészen apró adagokban emelik a tojásszármazékok arányát az ifjú páciensek étrendjében – állapították meg amerikai kutatók.
Amikor a fehérje minőségéről beszélünk, első helyre kell helyezni a tojásfehérjét, a tojásban található fehérjéket ugyanis tökéletesen fel tudja dolgozni a szervezet. Ennek köszönhetően kevesebbet is elegendő fogyasztanunk belőle, és így a szükséges fehérje mennyiségét kevesebb kalória bevitelével fedezhetjük.
A tojás minőségét mérlegelve a tyúk a tojás elé kerül. Egy kutatás eredményei szerint a fiatalabb (28 hetes) és az idősebb tyúkok (97 hetes) kevesebb szárazanyagot tartalmazó tojást adnak. A tudósok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb és idősebb szárnyasok tojásait célszerűbb közvetlenül fogyasztani, a középkorúakét pedig folyékony tojásként jobb használni.
A mély sárga szín nem jelenti egyben a tojássárgája egészségesebb voltát. A szín a tyúkok táplálékától függ: ha a táplálék karotinokban gazdag magvakból és füvekből áll, akkor élénkebb sárga lesz, de ez nem jelent azt, hogy magasabb a tápanyagtartalma is.
A tojáshéj színe kizárólag a tyúkok táplálékával áll összefüggésben, nem utal a tojás vagy a tyúk egészségére. A két tojáshéj tökéletesen egyforma tojást is rejthet.
A tojásokat általában egy héttel a keletkezésük után csomagolják, és a szabályozások szerint egy hónapon belül kell a boltokba juttatni, ahol további egy hónapig engedélyezik forgalmazásukat. Így a teljes felhasználhatóságuk két hónap. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a tojás három hónapig is kitart, és ezen az időn belül kockázat nélkül megehető.