A Daily Mailben megjelent cikk szerint a legfrissebb kutatások eredményeinek alapján a tudósok figyelmeztető jelet küldtek a halolajra esküdőknek. Az derült ki, hogy az omega–3 zsírsavakban gazdag halolajkészítmények fogyasztása 71 százalékkal megnöveli a prosztatarák egy rendkívül agresszív, gyors és kezelhetetlen változatának megjelenési kockázatát. Emellett a lassabban lefolyó prosztatarák kockázatát is megnövelik 43 százalékkal. A tudósok ezért az ajánlják, hogy omega–3-tablettákat vagy kapszulákat lehetőleg ne fogyasszunk, zsíros halakból pedig legfeljebb egy vagy két alkalommal együnk hetente.
A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatócsoportja egyértelműen állítja: „Semmilyen bizonyíték sincsen arra, hogy a táplálkozáskiegészítők jó hatással lennének az egészségünkre, ugyanakkor egyre több kutatás támasztja alá a nagyobb dózisok bevitelének káros hatását.” Dr. Alan Kristal szavai szerint a magas kockázati szint már akkor is fennáll, ha naponta csupán egy terméket fogyasztunk, vagy heti három-négy alkalommal fogyasztunk a magasabb zsírtartalmú halakból, például lazacból vagy makrélából. „A halak fogyasztásának nagyon sok előnye van, mi csak a mindenkor érvényes mértékletességre szeretnénk felhívni a figyelmet. Valószínűleg nem okoz bajt, ráadásul finom is.” Azt is kiemelte, hogy óriási különbség van aközött, ha a zsírsavakat halból nyerjük, illetve ha kapszula segítségével juttatjuk a szervezetünkbe.
De vannak kétségek is:
Még nem sikerült tisztázni, hogy a halolaj miként okoz daganatos elváltozást, de az omega–3 zsírsav korlátozhatja az immunrendszert vagy károsíthatja a dns-t. Az sem egyértelmű még, hogy segíti-e a daganat fejlődését és terjedését.
A kutatás – melyben több mint kétezer férfit vizsgáltak – elsődleges célja annak vizsgálata volt, hogy az E-vitamin és a szelén segít-e a prosztatarák megelőzésében. Az eredmények azt mutatják, hogy a szelénnek semmi hatása nincs e tekintetben, az E-vitamin pedig még növelheti is a kockázatot.
„Az évek során végzett különböző kutatások egyre inkább abba az irányba mutatnak, miszerint a táplálkozáskiegészítők nagy dózisának vagy nincs hatása, vagy növeli a kockázatát annak a betegségnek, amelyet a fogyasztásukkal meg szeretnénk előzni. Egyetlen olyan példát sem tudok felhozni, hogy a táplálkozáskiegészítő csökkentette volna a betegség kockázatát, márpedig egész életemben ilyen kutatásokkal foglalkoztam” – jelentette ki dr. Kristal.
A kutatás eredménye a tudósokat is meglepte. Malcolm Mason professzor, a Brit Rákkutató Központ munkatársa szerint a váratlan eredmény nyomán további kutatásokra lesz szükség, hogy a hátteret megérthessük. „Az eredmény mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy a táplálkozáskiegészítők hatása mennyire összetett lehet.”
Az mindenképpen komoly figyelmeztetést jelent, hogy a közelmúlt néhány kutatása megkérdőjelezte az omega–3 zsírsav szívre tett jótékony hatását is. Az egyik szerint – amely közel hetvenezer ember húsz kutatásból származó vizsgálati eredményeit foglalta össze – az omega–3-at fogyasztók ugyanolyan arányban haltak meg szívrohamban vagy stroke-ban, mint a zsírsavat nem fogyasztók.