Az omega–3 tartalmú halolaj veszélyes lehet

Ez idáig úgy tudtuk, hogy a zsíros halak fogyasztása a bennük lévő sok halolaj és az omega–3 zsírsavak miatt kifejezetten ajánlott és egészséges.

2013. 07. 16. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Daily Mailben megjelent cikk szerint a legfrissebb kutatások eredményeinek alapján a tudósok figyelmeztető jelet küldtek a halolajra esküdőknek. Az derült ki, hogy az omega–3 zsírsavakban gazdag halolajkészítmények fogyasztása 71 százalékkal megnöveli a prosztatarák egy rendkívül agresszív, gyors és kezelhetetlen változatának megjelenési kockázatát. Emellett a lassabban lefolyó prosztatarák kockázatát is megnövelik 43 százalékkal. A tudósok ezért az ajánlják, hogy omega–3-tablettákat vagy kapszulákat lehetőleg ne fogyasszunk, zsíros halakból pedig legfeljebb egy vagy két alkalommal együnk hetente.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatócsoportja egyértelműen állítja: „Semmilyen bizonyíték sincsen arra, hogy a táplálkozáskiegészítők jó hatással lennének az egészségünkre, ugyanakkor egyre több kutatás támasztja alá a nagyobb dózisok bevitelének káros hatását.” Dr. Alan Kristal szavai szerint a magas kockázati szint már akkor is fennáll, ha naponta csupán egy terméket fogyasztunk, vagy heti három-négy alkalommal fogyasztunk a magasabb zsírtartalmú halakból, például lazacból vagy makrélából. „A halak fogyasztásának nagyon sok előnye van, mi csak a mindenkor érvényes mértékletességre szeretnénk felhívni a figyelmet. Valószínűleg nem okoz bajt, ráadásul finom is.” Azt is kiemelte, hogy óriási különbség van aközött, ha a zsírsavakat halból nyerjük, illetve ha kapszula segítségével juttatjuk a szervezetünkbe.

De vannak kétségek is:

 

Még nem sikerült tisztázni, hogy a halolaj miként okoz daganatos elváltozást, de az omega–3 zsírsav korlátozhatja az immunrendszert vagy károsíthatja a dns-t. Az sem egyértelmű még, hogy segíti-e a daganat fejlődését és terjedését.

A kutatás – melyben több mint kétezer férfit vizsgáltak – elsődleges célja annak vizsgálata volt, hogy az E-vitamin és a szelén segít-e a prosztatarák megelőzésében. Az eredmények azt mutatják, hogy a szelénnek semmi hatása nincs e tekintetben, az E-vitamin pedig még növelheti is a kockázatot.

„Az évek során végzett különböző kutatások egyre inkább abba az irányba mutatnak, miszerint a táplálkozáskiegészítők nagy dózisának vagy nincs hatása, vagy növeli a kockázatát annak a betegségnek, amelyet a fogyasztásukkal meg szeretnénk előzni. Egyetlen olyan példát sem tudok felhozni, hogy a táplálkozáskiegészítő csökkentette volna a betegség kockázatát, márpedig egész életemben ilyen kutatásokkal foglalkoztam” – jelentette ki dr. Kristal.

A kutatás eredménye a tudósokat is meglepte. Malcolm Mason professzor, a Brit Rákkutató Központ munkatársa szerint a váratlan eredmény nyomán további kutatásokra lesz szükség, hogy a hátteret megérthessük. „Az eredmény mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy a táplálkozáskiegészítők hatása mennyire összetett lehet.”

Az mindenképpen komoly figyelmeztetést jelent, hogy a közelmúlt néhány kutatása megkérdőjelezte az omega–3 zsírsav szívre tett jótékony hatását is. Az egyik szerint – amely közel hetvenezer ember húsz kutatásból származó vizsgálati eredményeit foglalta össze – az omega–3-at fogyasztók ugyanolyan arányban haltak meg szívrohamban vagy stroke-ban, mint a zsírsavat nem fogyasztók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.