Imádják a pandák az édes ízt

A diétás étrend ellenére szeretik az édes ízeket a pandák.

2014. 03. 29. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandák tápláléka, a bambusz igen kevés cukrot tartalmaz. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon elvesztették-e az édes íz iránti érzékenységüket, mint távoli rokonaik, a macskák. Róluk egy korábbi tanulmány kiderítette, hogy genetikai hiba akadályozza az édes íz érzékelését.

A kutatók most nyolc 3–22 éves óriáspandát vizsgáltak meg a kínai Sanhszi tartományban, egy vadon élő állatok védelmével és kutatásával foglalkozó központban. Hat hónapon át tanulmányozták őket, az eredményeket a Plos One tudományos lapban tették közzé.

A pandák ízlését úgy tesztelték, hogy eléjük tettek tálakat, amelyek tiszta vizet, illetve különböző töménységű cukoroldatokat tartalmaztak. Többféle cukrot oldottak vízben, köztük gyümölcs-, tej-, maláta- és répacukrot.
Minden pandának jobban ízlett a cukoroldat a tiszta víznél, leginkább a fruktózos (gyümölcscukros) és a szacharózos (répacukros) oldatot kedvelték, mohón megittak egy egész litert is belőle.

Danielle Reed genetikus, a kutatás vezetője, az ízek és illatok kutatásával foglalkozó philadelphiai Monell Központ munkatársa elmondta: az állatok DNS-ének elemzése – többek között – azt is kimutatta, hogy megvannak náluk az édes íz érzékeléséhez szükséges receptorok. Egy másik kísérletsorozat arra derített fényt, hogy az óriáspandák közömbösek ötféle mesterséges édesítőszerre, ami arra utal, hogy ezek édes ízét nem képesek érzékelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.