Emiatt kerülje el a gyümölcslevest

Most kezdődik csak az igazi eperszezon, amit eddig kapni lehetett, az csak kedvcsináló volt az igazi élvezethez.

Farkas Adrienne
2014. 05. 20. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az az eper, amit eddig vettünk – jó drágán – jobbára zölden leszedett, hetekig eltartható külföldi áru volt, illetve ha mégis itthoni, akkor is fólia alatt nevelt gyümölcs. Persze egy igazi eperínyencet nem csapják be az íztelen külföldi csodák. Azt a szabadföldön érő hazai terméket, ami ezekben a napokban jelenik meg a zöldségeseknél, elárulja az ellenállhatatlan illata és édes, mézes íze. Bár a hagyományos magyar fajták magas víztartalmuk miatt gyorsabban romlanak, ez ritkán okoz problémát, mert ember legyen a talpán, aki abba tudja hagyni az friss eper evését, pláne ha a Dunakanyarból, a legjobb hazai termőhelyről származó gyümölccsel van dolga. Kivéve persze, ha allergiás az eperre, mert valamilyen ritkán és nehezen diagnosztizálható ételérzékenységben szenved.

A Salt Communitation által rendezett Epernapon a gasztroenterológus és dietetikus szakemberek azoknak is reményt adtak, akik eddig nem tudtak jóllakni eperrel, mert olyan ételérzékenységben szenvednek, ami miatt ösztönösen kerülték a gyümölcsevést. Talán nem is tudták, hogy mi a valódi bajuk!

Az ételérzékenység és az allergia nem keverendő össze: az allergia gyors, azonnali heves reakciót vált ki – fél órán belül vakaródzni kezd az, aki allergiás az eperre, és mégis evett. Az ételérzékenység viszont sunyi jelenség: lassan, akár napok múltán alakulnak ki a tünetek, atipikusak, nehezen diagnosztizálhatók, és csak ritkán köthetők össze a kiváltó okkal, viszont tartós bélfalkárosodást, életminőség-romlást okozhatnak. Az ételérzékenységnél számít, hogy mekkora mennyiségben jutott be a szervezetbe az az anyag, amit nem tud tolerálni.

Eleinte kis mennyiségre még nincs látványos reakció. Az allergiánál viszont elég egy falat, és fellángolnak a tünetek. Ha eperevés után puffadás, görcs, hasmenés jelentkezik, érdemes fruktóz-, vagyis gyümölcscukor-érzékenységre gyanakodni, ami az emberek 5-7 százalékánál, gyakran már gyermekkorban kialakul.

Gyümölcscukor szinte minden növényben van, ráadásul ez a leggyakrabban használt ipari édesítőszer, mert másfélszer édesebb, mint a répacukor. A háztartási kristálycukor is fele részt fruktózból áll! A fruktóz felszívódását a vékonybélből a véráramba egy fehérje biztosítja (GLUT5). Ha ez a folyamat nem zajlik le megfelelően, a fruktóz a vastagbélbe jut, és ennek a következménye lehet görcsös hasfájás, mellette levertség, fáradtság, koncentráció zavar. Hasonlít ez más ételérzékenységek, például a laktózérzékenység tüneteihez. A fruktózérzékenység kivizsgálását a társadalombiztosítás fedezi.

Van egy másik rejtélyes ételérzékenység, ami az eperhez köthető, de ez inkább a felnőtteket érinti, főleg akkor, ha ezt a szexis gyümölcsöt pezsgővel együtt fogyasztják. Sokan a világ legtermészetesebb dolgának tartják, ha ezek után másnap úgy érzik, hogy szétesik a fejük, pedig – ha csak nem tettünk valami meggondolatlanságot a pezsgő hatására – ennek nem kellene így lenni.

Kivéve persze, ha hisztaminérzékeny valaki, bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az alkohol gátolja a hisztamin lebontását, ezért a magas hisztamintartalmú sajtokat vörösborral együtt eszegetünk, annak normális esetben is lehet fejfájás az eredménye. A hisztamin egy biogén amin, vagyis egy olyan anyag, ami megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben – például paradicsomban és eperben –, illetve spontán kialakul tartósan tárolt élelmiszerekben – sajtokban, konzervekben, tartósított húsokban, halakban és erjesztett, alkoholtartalmú italokban.

A tünetek megegyeznek a klasszikus allergiás tünetekkel is, például viszketés, orrfolyás, hasmenés és még  fejfájás jelentkezhet, amely akár migrénes rohammá is fajulhat.

Ma még csak magánlaboratóriumban vállalják Magyarországon a hisztaminérzékenység diagnózisának felállítását, viszont minden patikában kapható olyan tabletta, ami mind a hisztamin, mind a fruktóz lebontását segíti. Ha ezek a szerek nem volnának, az érintettek olyan diétára kényszerülnének, ami gyorsan hiányállapotokhoz vezetne, sőt még epret sem ehetnének, meg finom epercsatnit sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.