Az az eper, amit eddig vettünk – jó drágán – jobbára zölden leszedett, hetekig eltartható külföldi áru volt, illetve ha mégis itthoni, akkor is fólia alatt nevelt gyümölcs. Persze egy igazi eperínyencet nem csapják be az íztelen külföldi csodák. Azt a szabadföldön érő hazai terméket, ami ezekben a napokban jelenik meg a zöldségeseknél, elárulja az ellenállhatatlan illata és édes, mézes íze. Bár a hagyományos magyar fajták magas víztartalmuk miatt gyorsabban romlanak, ez ritkán okoz problémát, mert ember legyen a talpán, aki abba tudja hagyni az friss eper evését, pláne ha a Dunakanyarból, a legjobb hazai termőhelyről származó gyümölccsel van dolga. Kivéve persze, ha allergiás az eperre, mert valamilyen ritkán és nehezen diagnosztizálható ételérzékenységben szenved.
A Salt Communitation által rendezett Epernapon a gasztroenterológus és dietetikus szakemberek azoknak is reményt adtak, akik eddig nem tudtak jóllakni eperrel, mert olyan ételérzékenységben szenvednek, ami miatt ösztönösen kerülték a gyümölcsevést. Talán nem is tudták, hogy mi a valódi bajuk!
Az ételérzékenység és az allergia nem keverendő össze: az allergia gyors, azonnali heves reakciót vált ki – fél órán belül vakaródzni kezd az, aki allergiás az eperre, és mégis evett. Az ételérzékenység viszont sunyi jelenség: lassan, akár napok múltán alakulnak ki a tünetek, atipikusak, nehezen diagnosztizálhatók, és csak ritkán köthetők össze a kiváltó okkal, viszont tartós bélfalkárosodást, életminőség-romlást okozhatnak. Az ételérzékenységnél számít, hogy mekkora mennyiségben jutott be a szervezetbe az az anyag, amit nem tud tolerálni.
Eleinte kis mennyiségre még nincs látványos reakció. Az allergiánál viszont elég egy falat, és fellángolnak a tünetek. Ha eperevés után puffadás, görcs, hasmenés jelentkezik, érdemes fruktóz-, vagyis gyümölcscukor-érzékenységre gyanakodni, ami az emberek 5-7 százalékánál, gyakran már gyermekkorban kialakul.
Gyümölcscukor szinte minden növényben van, ráadásul ez a leggyakrabban használt ipari édesítőszer, mert másfélszer édesebb, mint a répacukor. A háztartási kristálycukor is fele részt fruktózból áll! A fruktóz felszívódását a vékonybélből a véráramba egy fehérje biztosítja (GLUT5). Ha ez a folyamat nem zajlik le megfelelően, a fruktóz a vastagbélbe jut, és ennek a következménye lehet görcsös hasfájás, mellette levertség, fáradtság, koncentráció zavar. Hasonlít ez más ételérzékenységek, például a laktózérzékenység tüneteihez. A fruktózérzékenység kivizsgálását a társadalombiztosítás fedezi.
Van egy másik rejtélyes ételérzékenység, ami az eperhez köthető, de ez inkább a felnőtteket érinti, főleg akkor, ha ezt a szexis gyümölcsöt pezsgővel együtt fogyasztják. Sokan a világ legtermészetesebb dolgának tartják, ha ezek után másnap úgy érzik, hogy szétesik a fejük, pedig – ha csak nem tettünk valami meggondolatlanságot a pezsgő hatására – ennek nem kellene így lenni.
Kivéve persze, ha hisztaminérzékeny valaki, bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az alkohol gátolja a hisztamin lebontását, ezért a magas hisztamintartalmú sajtokat vörösborral együtt eszegetünk, annak normális esetben is lehet fejfájás az eredménye. A hisztamin egy biogén amin, vagyis egy olyan anyag, ami megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben – például paradicsomban és eperben –, illetve spontán kialakul tartósan tárolt élelmiszerekben – sajtokban, konzervekben, tartósított húsokban, halakban és erjesztett, alkoholtartalmú italokban.
A tünetek megegyeznek a klasszikus allergiás tünetekkel is, például viszketés, orrfolyás, hasmenés és még fejfájás jelentkezhet, amely akár migrénes rohammá is fajulhat.
Ma még csak magánlaboratóriumban vállalják Magyarországon a hisztaminérzékenység diagnózisának felállítását, viszont minden patikában kapható olyan tabletta, ami mind a hisztamin, mind a fruktóz lebontását segíti. Ha ezek a szerek nem volnának, az érintettek olyan diétára kényszerülnének, ami gyorsan hiányállapotokhoz vezetne, sőt még epret sem ehetnének, meg finom epercsatnit sem.