A vöröshús-fogyasztás a mellrákkal is összefügghet

A vörös hús fogyasztása összefügghet a mellrákkal.

UDM
2014. 06. 12. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt régóta tudják az orvosok, hogy a vörös húsban gazdag étrend összefügg a rák egyes fajtáival, köztük a bél- és a hasnyálmirigyrákkal. A mellrák kialakulásában játszott szerepéről azonban nem volt elegendő bizonyíték.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 88 ezer, 26–45 éves nő adatait elemezték. Ők 1991-ben válaszoltak a kérdésekre. A vörös hús fogyasztásának gyakorisága a soha vagy havi egy alkalomtól a napi hat vagy annál is több adagig terjedt.

A tanulmány első eredményeit 2006-ban publikálták, és úgy tűnt, 12 év elteltével van összefüggés a vörös hús és a mellrák között. Az új kutatás ezt a sejtést támasztja alá hosszabb követési idő és a mellrák más típusainak elemzése után.

Húszéves követési idő után azoknál a nőknél, akik a legtöbb vörös húst ették, minden ezer főre 6,8 mellrákos eset fordult elő. Azt a lehetőséget nem zárták ki a kutatók, hogy más tényezők magyarázhatják a vörös hús gyakori fogyasztása és a mellrák közötti látható összefüggést.

A fejlett országokban élő nőknél 12,5 százalék eséllyel alakul ki mellrák. A tudósok úgy vélik, a vörös hús fehérjéi felgyorsítják a sejtosztódást és a daganat növekedését. A húskészítmények nitrátjait már lehetséges rákkeltő anyagként tartják számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.