Az emberi szervezet hetven százaléka víz, és míg szilárd étel nélkül akár hetekig is képesek vagyunk életben maradni, víz nélkül maximum néhány napig, de már ez idő alatt is komoly egészségkárosodás következik be. Naponta legalább két liter alkoholmentes folyadékot érdemes inni. Az orvosok, dietetikusok és szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a folyadékpótlásra a víz a legjobb választás, ez ugyanis nem tartalmaz felesleges cukrokat, tartósítószert, ízfokozót, kalória- és adalékanyag-mentes. De vajon ugyanolyan jó lehet a csapvíz is, mint a drága palackozott ásványvizek?
A csapvíz minőségével foglalkozó hírekben folyamatosan találhatunk a nem megfelelő tisztaságra és a hátrányokra fókuszáló cikkeket, sokan a palackozott ásványvizek fogyasztását javasolják, azonban a negatív érvek távolról sem tükrözik a valóságot. Egyre népszerűbb nézőpont például, hogy a gyógyszermaradványok és hormonok tisztítás után is a vízben maradnak, és befolyásolják a normál hormonszintet, még a termékenységet is veszélyeztetik; ugyanilyen gyakori érv a mérgek és káros anyagok szervezetbe kerülése is. A rémhírterjesztések helyett utánanéztünk, pontosan mit találhatunk a csapvízben, és az valójában mennyire lehet káros az egészségünkre.
A fogyasztásra alkalmas csapvizet folyamatosan adagolt klórgázzal, komoly szennyezettség esetén hipóval fertőtlenítik, de ezeknek a mértéke még nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy egy frissen engedett pohár víz néhol klórosabbnak tűnik, mint máshol, de veszélyben sehol sem vagyunk. Ideális esetben a csapvíz kellemes ízű, lágy és teljesen szagtalan.
Sokan azért nem fogyasztanak csapvizet, mert félnek a tisztítás során sem szűrhető hormonkészítményektől gyógyszermaradványoktól. Ez a félelem nem megalapozott, ugyanis a gyógyszerek, szteroidok, hormonok és nem szteroid jellegű vegyületek mennyiségét folyamatosan ellenőrzik, és napi több száz litert kellene meginni ahhoz, hogy a vegyületek tényleg hatással legyenek a szervezetre.
Az egészséges víz nem tartalmazhat káros anyagokat, a csapvízben az egészségügyi határérték alatt előfordul arzén, bór, ammónium, fluorid, mangán, nátrium, kálium, nitrát, nitrit, ólom, vas és a szervezet számára nélkülözhetetlen magnézium ás kalcium is. A csapvízben található ólom ezzel szemben erősen mérgező lehet, a szervezetre káros mennyiségben a régi, ólomcsöves házaknál mérhető, ahol a lágy, savas víz kioldhatja az elavult csövek falából az ólomsókat. Túl magas koncentrációja fejfájást, nyugtalanságot, memóriazavart, bélgörcsöket, depressziót és vesekárosodást okozhat.
Mindent összevetve a csapvíz gazdaságos megoldás lehet, és minősége néhány megyében az ásványvízével is vetekszik. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ellenőrzi a tisztított víz minőségét, a Fővárosi Vízművek Zrt. oldalán pedig azt is ellenőrizhetik a fogyasztók, hogy Budapesten kerületenként milyen a víz minősége, keménysége, pH értéke. A Fővárosi Vízművek úgy nyilatkozott, hogy a budapesti víz európai mércével mérve kiváló minőségűnek számít. A víz minőségéről további információk az ÁNTSZ oldalán olvashatók.