A paradicsomban gazdag étrend segíthet megelőzni a rákot

Azoknál a férfiaknál, akik hetente több mint tíz adag paradicsomot esznek, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki a prosztatarák egy új brit tanulmány szerint.

UDM
2014. 08. 31. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című rákkutatási szaklapban ismertetett vizsgálatban 1806, 50-69 éves, prosztatarákos férfi étrendjét és életmódját vetették össze 12 005 nem prosztatarákos férfiével.

A prosztatarák világszerte a férfiak második leggyakoribb daganatfajtája, mely nagyobb arányban fordul elő a fejlettebb országokban. Egyes kutatók úgy vélik, a magasabb arány a nyugatias étrenddel és életmóddal kapcsolatos.

A Bristoli, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja azt találta, hogy a paradicsomnak van a legjobb megelőző hatása: 18 százalékkal csökkentette a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal ettek belőle. (A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS honlapja szerint egy adag zöldség vagy gyümölcs 80 grammnak felel meg.)

A kutatók úgy vélik, hogy a paradicsom kedvező hatása a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen harcol hatékonyan.

Az egészséges táplálkozás részeként ajánlott napi öt vagy annál többadagnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett 24 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák esélye, összehasonlítva az ennek felét vagy annál is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt evő férfiak rákkockázatával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.