Rengeteget hallhatunk, olvashatunk különböző diétákról, fogyókúrákról – kezdve a paleolittól, a gluténmentesen át, az alacsony zsírtartalmú, vagy éppen a szénhidrátot teljesen kizáró diétáig. Felejtsük el a derék karcsúsítását meg a súlycsökkentést, mert ha jobban belegondolunk, akkor az ember ennél többet tehet az étrendjével. A táplálkozás kapcsán ugyanis emlegetni szoktunk olyan fogalmakat is, mint fényes bőr, egészséges arcszín, vagy belső boldogság. A Huffingtonpost.com öt olyan ételt mutat be, amelyek segíteni megőrizni fiatalságunkat.
A vegetáriusok jól tudják, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása azok magas vitamin- és rosttartalma végett jótékony hatással van szervezetünkre. De tudták azt is, hogy a helyes táplálkozás szebbé is tehet bennünket?
Egy 2012-ben Skóciában elvégzett tudományos kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy azokat az alanyokat, akik a napi három adaggal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak 6 héten át, sokkal vonzóbbnak ítélték. A kutatók ezt az elfogyasztott élelmiszerekben található karotinoidokkal magyarázták, mivel azok világos festékanyagokkal – például pirossal és sárgával – látják el szervezetünket, így javítják az emberek bőrének rózsásságát. A karotinoidok szinte mindenben megtalálhatók a jamgyökértől kezdve a barackon át a görögdinnyéig a spenóttal bezárólag.
A szójával kapcsolatosan szkeptikus emberek megkérjük, hogy adjanak ennek a növénynek még egy lehetőséget. Az olyan ételek, mint a zöld szójabab (edemame) és a szójasajt, azaz a tofu, segíthet a „kivasalni” a ráncokat. 2007-ben végeztek el Japánban egy kutatást a szójával kapcsolatban. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok a középkorú nők, akik 12 héten napi nagyjából 10 dekagrammnak megfelelő szóját ettek, szemmel látható fejlődést tapasztaltak nemcsak ráncaik simulásában, hanem bőrük feszességében is.
Ha strandra indulunk, mindenképpen vigyünk magunkkal törölközőt, kalapot, napolajat, és ne felejtsük otthon a csokoládénkat sem. Több kutatás is alátámasztja, hogy a fekete csokoládé szívünket óvó tulajdonságokkal rendelkezik, némelyek szerint még a szívrohamtól és a stroke-tól is megvédhet bennünket. Egy kisebb volumenű vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a csokoládé egyes összetevői a Nap igen káros UV-sugárzásával szemben is óvhatnak bennünket.