Öt étel, amely a fiatalság forrása is lehet

A fiatalság titka mindig is a szemünk előtt volt. Hogy hol? A konyhában.

2014. 09. 16. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteget hallhatunk, olvashatunk különböző diétákról, fogyókúrákról – kezdve a paleolittól, a gluténmentesen át, az alacsony zsírtartalmú, vagy éppen a szénhidrátot teljesen kizáró diétáig. Felejtsük el a derék karcsúsítását meg a súlycsökkentést, mert ha jobban belegondolunk, akkor az ember ennél többet tehet az étrendjével. A táplálkozás kapcsán ugyanis emlegetni szoktunk olyan fogalmakat is, mint fényes bőr, egészséges arcszín, vagy belső boldogság. A Huffingtonpost.com öt olyan ételt mutat be, amelyek segíteni megőrizni fiatalságunkat.

A vegetáriusok jól tudják, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása azok magas vitamin- és rosttartalma végett jótékony hatással van szervezetünkre. De tudták azt is, hogy a helyes táplálkozás szebbé is tehet bennünket?

Egy 2012-ben Skóciában elvégzett tudományos kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy azokat az alanyokat, akik a napi három adaggal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak 6 héten át, sokkal vonzóbbnak ítélték. A kutatók ezt az elfogyasztott élelmiszerekben található karotinoidokkal magyarázták, mivel azok világos festékanyagokkal – például pirossal és sárgával – látják el szervezetünket, így javítják az emberek bőrének rózsásságát. A karotinoidok szinte mindenben megtalálhatók a jamgyökértől kezdve a barackon át a görögdinnyéig a spenóttal bezárólag.

A szójával kapcsolatosan szkeptikus emberek megkérjük, hogy adjanak ennek a növénynek még egy lehetőséget. Az olyan ételek, mint a zöld szójabab (edemame) és a szójasajt, azaz a tofu, segíthet a „kivasalni” a ráncokat. 2007-ben végeztek el Japánban egy kutatást a szójával kapcsolatban. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok a középkorú nők, akik 12 héten napi nagyjából 10 dekagrammnak megfelelő szóját ettek, szemmel látható fejlődést tapasztaltak nemcsak ráncaik simulásában, hanem bőrük feszességében is.

Ha strandra indulunk, mindenképpen vigyünk magunkkal törölközőt, kalapot, napolajat, és ne felejtsük otthon a csokoládénkat sem. Több kutatás is alátámasztja, hogy a fekete csokoládé szívünket óvó tulajdonságokkal rendelkezik, némelyek szerint még a szívrohamtól és a stroke-tól is megvédhet bennünket. Egy kisebb volumenű vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a csokoládé egyes összetevői a Nap igen káros UV-sugárzásával szemben is óvhatnak bennünket.

A 2009-ben lezajlott kutatás nőnemű alanyai 12 héten át egy különleges keverékből készült forró csokoládét ittak reggelihez. A keverék kiemelkedően gazdag volt flavanolokban  (C15H14O2)– megközelítőleg annyit tartalmazott, mint 10 dekagramm fekete csokoládé. A résztvevők azt tapasztalták, hogy bőrük a korábbiakhoz képest kevésbé pirult a napon, de annak általános állapota is javult. Azt is kimutatták, hogy bőr vastagabb, nedvesebb és kevésbé érdes vagy pikkelyes lett, mint a kísérlet elején volt. A kutatók szerint mindez az édesség gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően feljavult vérkeringés hatásának köszönhető.

A szupermodellek esküsznek rá, imádják a haj puhítására, selymesítésére használni. És még főzni is lehet vele, egyesek szerint segít a fogyásban is.

Amikor azonban a krónikus bőrszárazság kezelésére kerül sor, semmi sem győzheti le. Egy 2004-es tanulmány szerint a kókuszolaj felülmúlja az ásványi olajakat, amelyek a legtöbb testkrémben találhatók a száraz, viszkető, pikkelyes bőrrel küzdő emberek számára ajánlva. A bőrgyógyászok, ismervén a kókuszolaj gyulladáscsökkentő hatását, szívesen ajánlják ekcémás betegeknek. A magas lipidtartalma teszi lehetővé, hogy a bőrt nedvesen tartsa és a szárazságot elűzze.

Szeretni kell. Amellett, hogy tökéletes akár rántottaként, tükörtojásként is, a tojás a bőrre is jótékonyan hat. Egy 2009-es tanulmány szerint ugyanis kedvenc reggeli fogásunk két antioxidánst is tartalmaz, ezek segítségével megnégyszerezheti bőrünk védettségét az UV-sugárzással szemben – a túl sok UV-hatás a bőr öregedéséhez, barna foltok és csíkok megjelenéséhez vezethet. Tehát a tojás nem csak finom, szépít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.