Így befolyásolják egyes ételek a hangulatunkat

A kutatók a táplálkozás, az egészség és a mentális állapot kapcsolatát vizsgálták.

KSZ
2014. 10. 30. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségtelen táplálkozás, vagy a cukorban és zsírban gazdag étrend összefügghet a rossz mentálhigiénés állapottal. Íme néhány összefüggés a diéta, a hangulat, a pótcselekvésként végzett evés és a mentális állapot között.

A hosszú távon egészségtelen táplálkozás lehet kockázati tényező a depresszió kialakulásánál – állítja egy 2014-es online folyóiratban megjelent tanulmány, melyben közel 3700 depressziós ember étrendjét vizsgálták. De pontosan mit nevezhetünk egészségtelen étrendnek? A tanulmány azokat az ételeket sorolta ide, melyeknek magas a cukortartalma és az előre feldolgozott, félkész ételek közé tehetők.

„A depresszió egyik jellemző tünete az étvágy megváltozása, vagyis biztosan van összefüggés a két dolog között” – nyilatkozta Anil Malhotra, a New York-i Zucker Hillside Kórház pszichiátriai kutatásainak vezetője.

A kutatás arra is utal, hogy van kapcsolat a cukor mennyisége és az addiktív evés között. Egy 2012-es tanulmány 81 elhízott ember étkezései szokásait vizsgálta és azt állapította meg, hogy 57 százalékuk szenved valamilyen ételfüggőségtől. Leginkább a magas cukor- és zsírtartalmú táplálékok okoznak ilyen függőséget, ami nem meglepő, hiszen az emberek többsége nem sárgarépa után sóvárog, mikor valamilyen ételt kíván. Az édességek és a zsírok még ha kisebb mértékben is, de úgy hatnak az agy örömérzetért felelős részére, mint a különböző függőséget okozó drogok.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság véleménye szerint stressz hatására a szervezetnek nagyobb szüksége van a cukorra mint energiaforrása, mert gyorsabban égeti el a tartalékokat. „Ez lehet az egyik oka annak, hogy az emberek a leggyakrabban cukros ételeket fogyasztanak, mikor stressz hatása alatt vannak” – mondja Sherry L. Pagoto, a Massachusetts Orvosi Egyetem docense. A professzor azt tanítja az embereknek, hogyan lehet leküzdeni a stresszt felesleges kalóriabevitel helyett egészséges életmóddal. A legjobb mód ugyanis nem a cukor, hanem a testmozgás, amire nem úgy kell gondolni, mint valami kötelező és nehéz feladatra. Ehelyett az inkább egy módszer arra, hogy jobban érezzük magunkat.

Lehetséges, hogy egy olyan súlyos mentális zavar, mint a skizofrénia összefügghet a vércukorszint alakulásával? „A skizofréniások körében gyakrabban alakul ki cukorbetegség” – állítja dr. Anil Malhotra. Van néhány régebbi tanulmány, mely kimutatott összefüggést a cukoranyagcsere és a skizofrénia között. Bár ez a kapcsolat nem túl erős, nem zárják ki a lehetőségét. Egy 2006-os tanulmányban 200 skizofrén beteg adatait vetették össze, hét százalékuknak volt magas a vércukorszintje, míg 14 százalékuk volt cukorbeteg.

Egy 2014-es tanulmányban kutatók négyezer új-zélandi kamasz étrendjét elemezték és megállapították, hogy a minőségi étrendet fogyasztó fiataloknak sokkal egészségesebb a mentális állapota, mint azoknak, akik rossz minőségű ételeket esznek. „Ez valószínűleg kétirányú dolog – állítja dr. Pagoto –, ha valaki mentális egészségügyi problémákkal küzd, akkor számára a megfelelő, jó minőségű étkezés is nehezebb.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.