Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok

Jelentős eltérés található a lakosság és a gladiátorok csontjai között: a különbség a stroncium.

2014. 10. 25. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források feljegyezték – derült ki egy most publikált régészeti kutatásból.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Berni Egyetem kutatóinak közös projektje a mai Törökország területén fekvő ókori Epheszosz városának gladiátortemetőjében feltárt csontokat vizsgálta. Eredményeik igazolni látszanak azokat az ókori forrásokból származó feltevéseket, miszerint a gladiátorok nemcsak vegetáriánusok voltak, de egy bizonyos hamuból készült italt is fogyasztottak testük gyorsabb regenerálódása érdekében – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A tudósok az 1993-ban feltárt több mint kétezer éves csontokat kémiai vizsgálatoknak vetették alá. Spektroszkópia segítségével a csontokban található stabil izotópok (szén, nitrogén, kén) számát, valamint a stroncium és kalcium arányát mérték.

Ókori források több helyen is említést tesznek arról, hogy a gladiátorok bab- és gabonafélékből álló vegetáriánus diétán éltek. A korabeliek gyakran árpaevőként (hordearii) hivatkoztak az arénákban fellépő harcosokra. A mostani eredmények szerint a gladiátorok általában valóban vegetáriánusok voltak, azonban ez nem igen tér el a lakosság többi részének táplálkozási szokásaitól, akik többnyire szintén hús nélküli gabonaételeket ettek.

A kutatók szerint azonban jelentős eltérés található a lakosság és a gladiátorok csontjai között abból a szempontból, hogy utóbbiaknál jóval magasabb stroncium arány mutatható ki. A tudósok szerint ez arra enged következtetni, hogy a gladiátorok jóval több ásványi anyagot vittek be szervezetükbe valamilyen stronciumban gazdag kalciumforrásból, mint egy átlagos római. Vagyis akár igaz is lehet az ókori források állítása, miszerint a gladiátorok hamufőzetet ittak.

„A növényi hamut nyilvánvalóan azért fogyasztották, hogy erősítsék a testüket a fizikai erőkifejtések után és segítsék a csontok gyógyulását” – magyarázta a kutatást vezető Fabian Kanz, a Bécsi Orvostudományi Egyetem tudósa. A kalcium ugyanis nélkülözhetetlen a csontok épüléshez és regenerálódásához.

„A dolgok hasonlóak voltak akkor, mint most. Mi is magnéziumot és kalciumot eszünk fizikai megerőltetés után, például pezsgőtabletta formájában” – tette hozzá Kanz.

Ahogy több más kultúra is, a rómaiak a növényi hamut gyógyszerként és fűszerként használták. Idősebb Plinius is ír arról, hogy a gladiátorok életében fontos szerepet játszott egy hamuból készült ital, amelyet a küzdelmek után szolgáltak fel a testi fájdalom csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.