Táplálkozási szakértők orthorexiának nevezik azt a betegséget, amikor az ember az egészséges táplálkozás megszállottjává válik. A furcsa nevű kór az evési zavarok egyik különleges formája. De mi vezethet ehhez a szokatlan betegséghez? Mikor lesz túl sok az egészségesből? A Bild megkérdezte Liane Hammer pszichoterapeutát és Vera Baumer evészavarokkal foglalkozó szakértőt.
Orthorexia nervosának nevezik azt a betegséget, amikor valaki kórosan, minden körülmények között, folyamatos belső kényszertől vezérelve úgy érzi, hogy egészségesen kell táplálkoznia. Amennyiben a beteg megsérti az önként vállalt egészséges étrendet, hatalmas bűntudatot érez.
A kifejezést 1996-ban Steven Bratman használta először az anorexia nervosa (szó szerint idegi eredetű étvágytalanság) mintájára.
Ha szem előtt tartjuk a változatosságot és sokféle élelmiszert fogyasztunk, nem áll fenn annak az esélye, hogy megbetegedjünk az egészséges élelmiszerektől – emelte ki Vera Baumer táplálkozási szakértő. A betegség lefolyása alatt azonban megtörténhet, hogy egyre kevesebb élelmiszerfélét fogyaszt a beteg. Ezzel a radikalizálódással és a nem megfelelő étkezéssel fennáll az egyoldalú táplálkozás esélye, ami pedig nagyon könnyen vezethet hiányállapothoz – mondta Vera Baumer. Nemcsak testi, hanem lelki szinten is kialakulhat kóros elváltozás – például az ellenőrzési kontroll elvesztése, de félelem és depresszió is kialakulhat.
Az orthorexiát sajnos még nem ismerik el a szakértők külön betegségként, a kényszeres személyiségi zavarok és az egyéb táplálkozási zavarok csoportjába sorolják.
Az orthorexiánál (orthosz = helyes, orexisz = étvágy) nem az étel mennyisége, hanem a minősége van előtérben. A betegségben szenvedők kórosan csak az egészséges ételeket keresik, az egészségtelen ételeket pedig kerülik. A betegek sokszor töprengenek azon, hogy mit ehetnek, rengetegszer böngészik az élelmiszerek összetételét, és gondolkoznak azon, hogy amit fogyasztanak, nem elég egészséges, és mi az, mi annál még egészségesebb lehet.