A fogamzásgátló növeli a Crohn-betegség kialakulásának kockázatát

Azoknál, akik legalább öt éve szedték a tablettát, háromszor magasabb volt a megbetegedés esélye.

MA
2015. 03. 16. 19:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harvard gasztroenterológusaként dolgozó Hamed Khalili 230 ezer amerikai nő bevonásával készítette el tanulmányát, amelynek eredményei azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik legalább öt éve szedtek fogamzásgátló tablettát, háromszor magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tabletta önmagában valószínűleg nem okoz Crohnt és a betegség kialakulásának kockázata nagyban függ a páciens genetikai hátterétől. Mint fogalmazott: „ebben az esetben a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták használata és a Crohn-betegségre való erős genetikai hajlam kombinációjáról van szó”.

Khalili reményei szerint a gyulladásos bélbetegségre genetikai okokból hajlamos nőket hamarosan hivatalosan is figyelmeztetni fogják a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták elkerülésére. A szakemberek szerint a nagy mennyiségű hormont tartalmazó esemény utáni tabletta ugyancsak növelheti a Crohn kialakulásának kockázatát.

Az elmúlt 10-15 évben megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma a fejlettebb országokban; míg néhány évtizede gyermekkorban ez a súlyos bélbetegség szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul, ráadásul az ebben szenvedő 5 év alatti gyerekek száma rohamosan nő – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

 

A kezelés korábban gyógyszeres vagy műtéti volt. Az utóbbi években derült csak ki, hogy bizonyos esetekben az is hatékony lehet, ha csak egyfajta speciális tápszert kap a beteg heteken át. A gyógyulás nem végleges, a tünetek visszatérhetnek, azonban rendszeres kezeléssel a páciensek normális életet élhetnek.

A mostani vizsgálat azt sugallja, hogy egy eddig feltáratlan kapcsolat lehet a Crohn-betegek számának az elmúlt ötven évben tapasztalt megnövekedése és a szájon át szedhető fogamzásgátlók robbanásszerű elterjedése között – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A Crohn gyulladásos bélbetegség, amely irritációt és puffadást okoz az emésztőrendszerben. Tünetei között lehet hasi fájdalom, hasmenés, súlyvesztés és láz. A betegség bármikor kialakulhat az ember élete folyamán, habár legtöbb esetben 16 és 30 éves kor között diagnosztizálják.

A betegséget súlyosbítja a dohányzás. A jelenleg alkalmazott kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.