Horváth Sándor reggele átlagosnak mondható. Felkel, iszik egy kávét, elolvassa a friss híreket, elindul dolgozni, üdvözli a munkatársait. De ezután búvárruhát húz, lemerül egy cápákkal teli akváriumba, és kézből megeteti a csúcsragadozókat. Ekkor válik Sándor munkája nem éppen hétköznapivá. Megnéztük, hogyan telik egy cápa- és rájagondozó egy napja Budapesten.
Követjük Sándort egy hosszú irodaházéra emlékeztető folyosón. A végén benyitunk egy masszív ajtón, ami mellett búvárruhák, oxigénpalackok sorakoznak, valamint egy száradó nyúljelmez. A plafon tele csövekkel, minden lépésünknél alaposan körül kell nézni. Ha az 1,4 millió literes medence elénk táruló, vibráló kéksége nem lenne elég, az enyhe halszag, a vízforgatók morajlása és a mélyben cirkáló cápák segítenek megállapítani, hogy Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumában járunk a Tropicariumban.
„Vigyázzatok, el ne csússzatok, Daisykéék itt összezsírozzák a betont a fejükkel” – figyelmeztet minket Sándor az akvárium felett lévő szervizjárdán, ami egy körülbelül 30 centi széles betonszegély. Először el sem tudjuk képzelni a jelenetet, de nem kell sokat várnunk, hamarosan felbukkan Daisy, a kétméteres, cápafarkú gitárrája, és az egész fejével kiemelkedik a vízből, amint megérzi a tintahal szagát. A rájákat és más halakat az akvárium tetejéről etetik, még a cápák előtt. Erre azért van szükség, hogy a későbbi cápaetetés körül ne legyen „bunyó” – ahogy Sándor mondja. Hamarosan egy seregnyi rája és különböző tengeri halak vesznek minket körül, akik izgatottan csapkodják ránk a vizet, nyomják le egymást és harcolnak minden falatért.
Amint elfogy a tintahal, Sándorék készülődni kezdenek a merüléshez, munkatársaik pedig lent a takarmánykonyhán előkészítik az eleséget. A konyha maga a gigantikus szűrőberendezések mellett található, és ha nem lenne bent masszív halszag, elmenne egy étterem konyhájának is. Van hűtőkamra, zöldségesraktár, előkészítő, fagyasztó, mosogatók, minden, ami egy rendes konyhán is megtalálható, leszámítva a tűzhelyeket. Ottjártunkkor éppen egy belga biológus srác tömött vitaminokat makrélák végbelébe, ami érdekes témának bizonyult amellett is, hogy ő mit is keres itt pontosan a Tropicarium takarmánykonyháján.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!