Ezért nem égett az olvadt rézzel locsolt hamburger

Megtudtuk, miért nem égett el sokáig az ezerfokos rézzuhany ellenére sem a szendvics.

VZ
2016. 03. 17. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég óriási médiavisszhangot kapott az a Youtube videomegosztóra feltöltött „kísérlet”, amelyben olvadt rézzel locsolták a McDonald's gyorsétteremlánc legismertebb hamburgerét, a BigMacet, a több mint ezerfokos fém azonban kezdetben egyszerűen lepergett az ételről.

A videót egyébként azóta több mint hárommillióan látták. Sokan találgatni kezdték, mi lehet az oka a BigMac elpusztíthatatlanságának, milyen adalékanyagok lehetnek benne, és főként: mit művelhet a „mekis” étel a gyomrunkkal, ha az 1085 fokos olvadt réz sem tudta lebontani?

Az Iflscience.com weboldal felvetése után – miszerint nem holmi mérgező összetevők, hanem egy egyszerű kémiai folyamat lehet a jelenség hátterében – mi is utánakérdeztünk a dolognak.

A Leidenfrost-hatás elég régóta ismert jelenség – mondta el az MNO-nak Fábián István. A Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének tanszékvezetője vázolta a helyzetet: ha egy százfokos fémlapra vízcseppet öntünk, az gyorsan elpárolog; ugyanakkor, ha ennél legalább 50-60 Celsius-fokkal forróbb felületre ejtjük, egyre nehezebben tesz így a víz. Ugyanis ott, ahol a forró felület a vízzel találkozik, nagyon hamar gőz képződik, ami gyakorlatilag elszigeteli a fémlapot a megmaradt víztől; ennek eredményeképp a csepp megmaradt, folyékony része lassabban kap elég hőt ahhoz, hogy el tudjon párologni.

Hasonlóképpen alakulhatott a BigMac sorsa is: az olvadt réz sokkal forróbb volt, mint maga a hamburger, így az ételt sokáig megóvta a keletkező gőz a megégéstől. A Leidenfrost-hatás mellett azonban arra is megvan az esély, hogy a forró rézcsepp nyomán fellépő gyors elszenesedés miatt képződő szénréteg akadályozta meg, hogy elégjen a hamburger többi része, a forró réz pedig egyszerűen lefolyt rajta – mondta Fábián.

A McDonald's termékei kapcsán hasonló pletyka indult, amikor egy harminc napra a szabad levegőn hagyott hamburgerük – szemben más étteremláncok szendvicseivel – nem bomlott le, hanem nagyjából egyben maradt. Bár a BigMac tartalmazhat tartósítószereket, a hosszú túlélés oka azonban nem ez volt, hanem hogy a húspogácsa hamar kiszáradt, így nem maradt elég víz a penészesedéshez.

Persze ahhoz, hogy a valós okokat felfedhessük, a kísérletet azonos körülmények között meg kellene ismételni – tette hozzá a kémikus –, hiszen a történet kimenetele függ a felület minőségétől, a hőmérséklet-különbségtől, hogy a megolvasztott fém milyen gyorsan kerül a felületre, illetve a klimatikus viszonyoktól is: ha például a légmozgás elfújja a gőzréteget, és így tovább. Amikor egy nagyon nagy hőmérsékletű és egy kis hőmérsékletű közeg találkozik egymással, nagyon különleges jelenségek alakulgatnak ki, ezért nehéz megjósolni, hogy mi lenne a hatás, ha más élelmiszerekkel próbálkozott volna a kísérletező.

Az azonban Fábián szerint biztos, hogy nem a BigMac adalékanyagai állnak a jelenség hátterében. Mint mondta, bár mindenféle adalékanyagot tesznek ezekbe az élelmiszerekbe, ugyanakkor ezek mind szerves eredetű anyagok, amelyek mind ugyanúgy roncsolódnak a nagy hő hatására, mint akár a liszt, és

„az sem valószínű, hogy teflonnal lenne bélelve a hamburgerzsemle”.

A tanszékvezető más példát is hozott: mint mondta, bár a víz nulla Celsius-fokon fagy meg, ugyanakkor ha óvatosan, rezgésmentesen elkezdünk egy pohár vizet hűteni, akkor akár mínusz tíz fok alá is le lehet hűteni, úgy, hogy nem fagy meg – ez a túlhűtés jelensége. Aztán ha egyszer megpöcköljük az edényt, a megfagyás pillanatok alatt megtörténik, akár szét is feszíti az edényt.

Szóval azt, hogy mi történik egy ilyen hőátadásos rendszerben, nagyon nehéz megjósolni – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.