Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rákkeltőnek ítélték a Johnson & Johnson hintőporát

Már a második kártérítési perét veszti el a cég pár hónapon belül.

MTI
2016. 05. 03. 21:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres amerikai Johnson & Johnsonnak ezúttal 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő asszonynak, mert a cég által forgalmazott hintőpor a bizonyítható oka a betegség kialakulásának.

A Missouri államban élő Gloria Ristesund perelte be a nagyvállalatot, amely első fokon elveszítette a pert, s a fellebbezés utáni, immár végleges ítélet – három hétig tartó tárgyalás után – kedden született meg. Ennek értelmében a nőnek a cég ötmillió dollár kompenzációs kártérítést és ötvenmillió dollár büntető kártérítést köteles fizetni.

A cég szóvivője, Carol Goodrich az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy a verdikt ellentmond a vállalat harminc éve tartó kutatómunkája eredményeinek, miszerint a kérdéses hintőpor biztonságos termék, nem okoz semmiféle betegséget. A szóvivő bejelentette egyúttal, hogy a cég újból fellebbezést nyújt be.

A Johnson & Johnson ellen jelenleg 1200 per folyik azért, mert a cég éveken keresztül elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intim hintőporának egyes összetevői kapcsolatba hozhatóak rákbetegségek kialakulásával. Emiatt a cég idén februárban már egy 72 millió dolláros kártérítést kénytelen volt kifizetni egy petefészekrákban elhunyt asszony családjának.

A Johnson & Johnson egyes termékeit – így például a női intim-hintőport, a babaolajat, a baba-hintőport, vagy a sampont –, már évek óta az a hír lengi körül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A cég 2012-ben, társadalmi nyomásra, már kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt – ezzel lényegében elismerve, hogy a termékek valóban károsak lehetnek az egészségre –, 2014-ben pedig beszüntette a bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehid hozzáadását a samponjaihoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.