Nem az alma, a narancs vagy a szőlő a világ legnépszerűbb gyümölcse, hanem a banán. Évente több mint százmillió tonnát termelnek belőle. Mára a banán gyakorlatilag a világ összes trópusi és szubtrópusi országában megtalálható, több mint száz országban termelik. Ebből azt gondolhatnánk, hogy a világ banántermelése biztosítva van, hiszen szerte az Egyenlítő mentén hatalmas mennyiségben nőnek a banánültetvények. Így ha egyik-másik ültetvény esetleg kipusztul, a többi könnyűszerrel betöltheti a helyét.
Nos nem, mivel szinte kizárólag az úgynevezett Cavendish-féle banánt ültetik mindenhol. E fajta csak ivartalanul, klónozással képes szaporodni. Az újabb növényeket az öregebb példányok föld alatti hajtásainak levágásával vagy laboratóriumi sejtkultúrák szaporításával állítják elő, olvasható a The Conversation netes folyóiratban. Minthogy ivartalanul szaporodik, az utódnövények genetikailag tökéletes másolataik lesznek azoknak, amelyekből szaporították őket. Emiatt ugyanazokra a betegségekre lesznek érzékenyek, a globális banánpopulációban gyakorlatilag nincs genetikai változatosság.
Egy világjárvány nagy valószínűséggel a föld összes banánját kiirtaná. Hogy ez nem puszta riogatás, arra éppen a banán egy – ma már gyakorlatilag nem létező – másik változata szolgáltatja a bizonyítékot. A 20. század közepe előtt egy másik banánfajtát, a gros michelt – vagy ismertebb nevén a big mike-ot – termelték világszerte. Latin-Amerikában országnyi területeken irtották ki az esőerdőt, hogy az így felszabaduló földterületeken gros michel-ültetvényeket telepítsenek. Egészen addig tartott mindez, míg az ötvenes-hatvanas években jött a fuzárium gomba egy fajtája – ez az úgynevezett Panama-betegség. A fertőzés megtámadta a banánnövények gyökereit, és a növényen belüli víz-, illetve tápanyagszállításért felelős szöveteket. Így a növények nem tudtak vizet és más anyagokat felvenni, szállítani, és elpusztultak. A globális Panama-járvány hatására a világ banántermelése összeomlott, nem sokon múlt, hogy a növény nem pusztult ki teljesen. A fuzárium évtizedekig életképes marad a talajban, és nemcsak a földdel, de a fertőzött növények anyagaival és a vízzel is terjed. A fuzáriumellenes növényvédő szerek még ma sem tökéletesek, azok a területek pedig, ahol egyszer már pusztított a fuzárium, sok-sok évig alkalmatlanok maradnak a mezőgazdasági termelésre.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!