Minden negyedik magyar küzd laktózintoleranciával

Egyre többen érdeklődnek a tejcukor-érzékenység genetikai vizsgálata után.

Kuslits Szonja
2017. 01. 20. 1:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasfájás, puffadás, görcsök, hasmenés – a laktózintolerancia, más néven tejcukor-érzékenység jellegzetes tünetei. A kialakult problémák miatt egyre több laktózmentes termék sorakozik a boltok polcain.

Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a lapunkhoz eljuttatott közleményben jelezte: a tejcukorbontó enzim működése genetikusan meghatározott. Akiknél az életkor előrehaladásával minden kóros esemény, betegség nélkül az enzimműködés gátlása lép fel, azoknál maradandóan és nagymértékben csökken vagy megszűnik a laktóz bontása. Egyes ázsiai és afrikai népeknél ez a lakosság 90 százalékát is érinti, Magyarországon 27 százalékra tehető a laktózintoleránsok száma. Ez rendszerint 12 éves kor felett alakul ki. A laktózintolerancia lehet múló állapot is, mikor valamilyen betegség következtében jön létre, ez a másodlagos laktózérzékenység.

Polgár Marianne szerint ha valóban laktózintolerancia okozza a panaszokat, akkor annak hátterében csecsemők és kisgyermekek esetében még nem a genetikai eltérés, hanem valamilyen betegség következményeként kialakult laktózfelszívódási zavar áll. A genetikai vizsgálat elvégzése csak bizonyos életkor felett indokolt. Az azonban már most látszik, hogy az utóbbi időben észrevehetően többen érdeklődnek a tejcukor-érzékenység genetikai vizsgálata iránt.

Csecsemő- és kisgyermekkorban másodlagos laktózfelszívódási zavarral találkoznak az orvosok, de ez a kórkép bármely életkorban kialakulhat. A tejcukorbontás zavarának oka, hogy a tejcukrot, más néven laktózt lebontó laktázenzim a vékonybélbolyhok felszínén helyezkedik el, és minden olyan betegség, amely a bélnyálkahártyát károsítja, így a hasmenéses betegségek, de a lisztérzékenység, a vékonybél gyulladásos betegségei is, az enzim csökkent működésével járhatnak.

A tünetek csecsemő- és felnőttkorban is hasonlók lehetnek, de a súlyosság foka az enzimaktivitás mértékétől és az elfogyasztott tejcukortartalmú élelmiszer mennyiségétől függ. A belekben emésztetlen tejcukor hasmenést vált ki, de haspuffadást, hasi görcsöt, felfúvódást, hasi fájdalmat, émelygést, hányingert, fejfájást is okozhat.

A laktózintolerancia kivizsgálása a kilélegzett levegőből is lehetséges, ez a H2-teszt. Ezt testsúlykilogrammonként kétgrammnyi tejcukor éhgyomorra elfogyasztása után megfelelő készülékkel mérhetjük.

Az elsődleges laktózintolerancia mérésére genetikai teszt, a laktázgén vizsgálata alkalmas, amely azt mondja meg, hogy az illető milyen genotípusba tartozik. Az illető genetikai állománya jelzi, hogy az élete során laktózintoleráns lesz-e. Ez a vizsgálat csecsemőknél, 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem értékelhető, mert minden népességben a csecsemők és a kisgyermekek genetikailag képesek a tejcukor emésztésére, ez teszi lehetővé az anyatej fogyasztását is. Négy-öt éves kortól csökkenhet a lebontó képesség, de a genetikai vizsgálat elvégzése inkább csak 12 éves kor felett ajánlható, mivel gyermekkorban nem tükrözi a laktózlebontás aktuálisan fennálló képességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.